Σύμφωνα με τον leaker Everest στην πλατφόρμα X, το κωδικό όνομα για τους επεξεργαστές Ryzen αρχιτεκτονικής Zen 6 θα είναι «Medusa» (να θυμίσουμε ότι το κωδικό όνομα των επεξεργαστών Ryzen αρχιτεκτονικής Zen 4 είναι «Raphael» και των επεξεργαστών αρχιτεκτονικής Zen 5 είναι «Granite Ridge»).
Η Μέδουσα στην ελληνική μυθολογία ήταν μία από τις τρεις Γοργόνες. Η Μέδουσα ήταν η μοναδική θνητή από τις τρεις αδελφές (οι άλλες δύο ήταν οι Σθενώ και Ευρυάλη). Το άλλο όνομα της Μέδουσας ήταν Γοργώ, που σημαίνει άγρια ματιά. Σύμφωνα με τον Ησίοδο, ήταν κόρη του Φορκέα και της Κητούς. Σε μία μεταγενέστερη ρωμαϊκή εκδοχή του μύθου από τον Οβίδιο, η Μέδουσα ήταν μία πανέμορφη ιέρεια της Αθηνάς, η οποία βιάστηκε από τον Ποσειδώνα -ο οποίος είχε μεταμορφωθεί σε άλογο- στον ιερό χώρο της Αθηνάς. Η θεά, εξοργισμένη από το γεγονός, ξέσπασε τον θυμό της στην Μέδουσα -καθώς δεν επιθυμούσε να έρθει σε ρήξη με τον Ποσειδώνα- και την μεταμόρφωσε σε ένα άσχημο τέρας με φίδια αντί για μαλλιά. Ήταν τόσο άσχημη, που όποιος την κοιτούσε στο πρόσωπο πέτρωνε.
Επιστρέφοντας στο βασικό θέμα του συγκεκριμένου άρθρου, από ότι φαίνεται, ένας από τους λόγους που η AMD αποφάσισε να δώσει αυτή την ονομασία στους επόμενης γενιάς επεξεργαστές της είναι τα πολλαπλά φίδια στο κεφάλι της, κάτι που ενδεχομένως παραπέμπει στους πολλαπλούς πυρήνες ή στις πολλαπλές μονάδες MCD.
Ο χρήστης Everest πάντως φαίνεται να πιστεύει ότι οι επεξεργαστές Medusa θα διαθέτουν ένα IOD και δύο CCDs όπως και οι υπάρχοντες επεξεργαστές Ryzen. Ο ίδιος επίσης υποστηρίζει, ότι οι επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Zen 6 θα χρησιμοποιούν διασύνδεση 2.5D με πολύ υψηλότερο bandwidth από τον σύνδεσμο που χρησιμοποιείται σήμερα και ότι θα κατασκευάζονται με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που κατασκευάζονται σήμερα οι GPUs αρχιτεκτονικής RDNA 3.
Στη περίπτωση των επεξεργαστών γραφικών RDNA 3, η AMD κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να αναπτύξει μία διασύνδεση υψηλής ταχύτητας μεταξύ του GCD και των MCDs (ειδικά στην περίπτωση του επεξεργαστή γραφικών Navi 31). Ο συγκεκριμένος υπερσύνδεσμος, με την ονομασία «Infinity Links» λειτουργεί με σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερο bandwidth από το σύνδεσμο μεταξύ του cIOD και των CCDs στους επεξεργαστές Ryzen και EPYC. Η AMD για τη διασύνδεση Infinity Links κάνει λόγο για bandwidth που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5,3 TB/δευτερόλεπτο.
Η απόδοση διασύνδεσης δεν αποτελεί κάποιον περιορισμό για τους επεξεργαστές Ryzen ωστόσο για τους επεξεργαστές EPYC, ειδικά σε έντονους πολυνηματικούς φόρτους εργασίας, θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελεί περιορισμό.
Αμφιβάλλουμε ότι ένας τέτοιος υπερσύνδεσμος της τάξης των 5,3 TB/δευτερόλεπτο θα μπορούσε να κάνει την εμφάνιση του εντός ενός επεξεργαστή Ryzen που προορίζεται για την αγορά desktop ωστόσο δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν μαθαίναμε ότι οι πυρήνες αρχιτεκτονικής Zen 6 στους επεξεργαστές «Medusa» διαθέτουν έναν υπερσύνδεσμο που επιτρέπει την ταχύτατη επικοινωνία τους με το I/O die και συνεπώς με το υπόλοιπο σύστημα.
Αμφιβάλλουμε ότι θα υπάρξουν επαληθευμένες διαρροές του Zen 6 μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους ή τις αρχές του επόμενου έτους, καθώς δεν αναμένεται να κάνει την εμφάνιση του μέχρι τα τέλη του 2025. Μέχρι τότε, ανυπομονούμε να δούμε τους επόμενης γενιάς επεξεργαστές αρχιτεκτονικής Zen 5 καθώς όπως λέγεται, η AMD έχει προχωρήσει σε ανασχεδιασμό του πυρήνα σε σχέση με τη προηγούμενη γενιά.
- 14
- 1
ΣΧΟΛΙΑ (15)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση