Το τμήμα data center της AMD ξεπέρασε το 50% των συνολικών εσόδων της εταιρείας το τελευταίο τρίμηνο, σηματοδοτώντας μια σημαντική στροφή στην επιχειρηματική στρατηγική του κατασκευαστή CPU και GPU.

Η Lisa Su, διευθύνουσα σύμβουλος της AMD, επιβεβαίωσε αυτή την εξέλιξη στο συνέδριο Goldman Sachs Communacopia And Technology, δηλώνοντας ότι η εταιρεία πλέον θεωρεί τον εαυτό της ως "εταιρεία με προτεραιότητα τα κέντρα δεδομένων".

Η δήλωση αυτή έρχεται να επικυρώσει μια μακροχρόνια τάση στην πορεία της AMD. Παλαιότερα, η εταιρεία ήταν κυρίως γνωστή για τους επεξεργαστές της σε μεσαίας κατηγορίας προσωπικούς υπολογιστές. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η AMD έχει επικεντρωθεί όλο και περισσότερο στην ανάπτυξη και πώληση επεξεργαστών EPYC για κέντρα δεδομένων.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε η εταιρεία, τα έσοδα από τον τομέα των κέντρων δεδομένων έφτασαν τα 2,834 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο. Το ποσό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από τα έσοδα των τμημάτων πελατών και παιχνιδιών, τα οποία ανήλθαν σε 1,492 δισεκατομμύρια και 648 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Η Su τόνισε τη σημαντική ανάπτυξη που έχει σημειώσει η AMD στον τομέα των κέντρων δεδομένων. "Όταν ξεκινήσαμε, είχαμε ένα μικρό μερίδιο αγοράς στον τομέα των κέντρων δεδομένων, μόλις μονοψήφιο ποσοστό. Τώρα, αυτός ο τομέας αντιπροσωπεύει πάνω από το 50% των εσόδων μας", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, αυτή η στροφή εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πορεία άλλων τμημάτων της εταιρείας. Για παράδειγμα, η πρόοδος της AMD στον τομέα των GPU φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί, κάτι που θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της αυξημένης εστίασης στα κέντρα δεδομένων.

Παρ' όλα αυτά, η AMD φαίνεται να εργάζεται για την ενοποίηση των αρχιτεκτονικών της. Στον τομέα των επεξεργαστών, η εταιρεία χρησιμοποιεί την ενιαία μικροαρχιτεκτονική Zen. Στον τομέα των GPU, η AMD συνδυάζει τις αρχιτεκτονικές RDNA (για γραφικά) και CDNA (για υπολογισμούς) σε μια νέα αρχιτεκτονική UDNA. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο τομέας των GPU δεν θα είναι πλέον δευτερεύουσας σημασίας για την εταιρεία.

Η στρατηγική αυτή της AMD αντικατοπτρίζει τις ευρύτερες τάσεις στη βιομηχανία των ημιαγωγών. Οι εταιρείες όπως η AMD, η Intel και η Nvidia βασίζουν την επιτυχία τους τόσο στις υποκείμενες αρχιτεκτονικές όσο και στις επιχειρηματικές αποφάσεις. Η ικανότητα προσαρμογής σε νέες αγορές και τεχνολογικές απαιτήσεις είναι κρίσιμη για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανάπτυξη.

Η εστίαση της AMD στα κέντρα δεδομένων αντανακλά επίσης την αυξανόμενη σημασία του cloud computing και της ανάλυσης μεγάλων δεδομένων στη σύγχρονη τεχνολογική σκηνή. Καθώς οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί συνεχίζουν να ψηφιοποιούν τις λειτουργίες τους, η ζήτηση για ισχυρούς επεξεργαστές κέντρων δεδομένων αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Σύμφωνα με την AMD, ο επεξεργαστής EPYC αποτελεί το κύριο προϊόν και την κύρια πηγή εσόδων και κέρδους για το τμήμα κέντρων δεδομένων της εταιρείας.

  • Like 5
  • Haha 1