Οι διαρροές σχετικά με το πού θα κυμαίνονταν οι τιμές επιβεβαιώθηκαν σε αρκετά σημεία, αλλά όχι πλήρως.

Η AMD προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση των τιμών για τους τέσσερις πρώτους επεξεργαστές της σειράς Ryzen 9000, οι οποίοι αναμένεται να κυκλοφορήσουν μέσα στον Αύγουστο (μετά από μια μικρή αναβολή) και από ό,τι φαίνεται τα νέα είναι ευχάριστα και δυσάρεστα, κατά κάποιον τρόπο.

Τα ευχάριστα είναι ότι το κουαρτέτο των νέας γενιάς CPU θα κάνει το ντεμπούτο του με χαμηλότερες προτεινόμενες τιμές λιανικής από ό,τι οι τιμές με τις οποίες κυκλοφόρησαν τα αντίστοιχα μοντέλα της σειράς Ryzen 7000, όμως η όχι και τόσο θετική εξέλιξη έχει να κάνει με το ότι οι τιμές δεν θα είναι τόσο χαμηλές όσο υποστήριζαν προηγούμενες διαρροές, τουλάχιστον όχι στην περίπτωση των μοντέλων Ryzen 9.

Τελικά, αποδεικνύεται ότι ο Ryzen 9 9950X θα στοιχίζει 649 δολάρια στις ΗΠΑ, ενώ ο Ryzen 9 9900X προτείνεται στα 499 δολάρια. Και στις δύο περιπτώσεις, οι τιμές είναι κατά 50 δολάρια υψηλότερες από ό,τι ανέφερε πρόσφατη διαρροή (με την υποσημείωση ότι μία πηγή, το Newegg, έπεσε διάνα για την τιμή της ναυαρχίδας, όμως όλοι οι έμποροι έκαναν λάθος ως προς τον 9900Χ). Πάντως, και οι δύο τιμές είναι κατά 50 δολάρια χαμηλότερες από τις τιμές στις οποίες κυκλοφόρησαν οι 7950Χ και 7900Χ.

Οι μεταπωλητές είχαν δίκιο ως προς την τιμή του Ryzen 7 9700X στα 359 δολάρια και του Ryzen 5 9600X στα 279 δολάρια (μείωση τιμής κατά 40 και 20 δολάρια αντίστοιχα, σε σχέση με τα αντίστοιχα μοντέλα της προηγούμενης γενιάς).

Όλες οι παραπάνω είναι τιμές Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις ακόμη για άλλες γεωγραφικές ζώνες. Θεωρητικά, εφόσον δούμε αντίστοιχες μειώσεις, μπορούμε να αναμένουμε χαμηλότερες τιμές κατά 7% με 10% από τις προτεινόμενες τιμές λιανικής σε άλλες χώρες. Πάντως, αν συνυπολογιστούν οι δασμοί και οι διάφοροι φόροι είναι πιθανό περιοχές εκτός των ΗΠΑ να μη δουν τα ίδια επίπεδα μειώσεων.

DJ38C3Wrk4aaN37WmjzXu8-1200-80.jpg.webp.bb72cbc1c1631f87de09a28e09e19543.webp

Συνολικά, θα μπορούσε να πει κανείς ότι τα θετικά είναι περισσότερα των αρνητικών στη συγκεκριμένη περίπτωση. Άλλωστε, η AMD παρουσιάζει μια νέα γενιά επεξεργαστών σχεδόν κατά 10% φτηνότερων από ό,τι οι τρέχουσες προτάσεις της, σε όλες τις προτάσεις της (τουλάχιστον, με αυτές τις πρώτες ανακοινώσεις), οπότε αυτό οφείλει να της το αναγνωρίσει κανείς.

Για την ακρίβεια, συνιστά έκπληξη το ότι η Κόκκινη Ομάδα προχώρησε στις όποιες μειώσεις τιμών, ειδικά από τη στιγμή που η επόμενη γενιά επεξεργαστών Arrow Lake της Intel δεν αποκλείεται να καθυστερήσει αρκετά ακόμη, οπότε η σειρά Ryzen 9000 της AMD αυτή τη στιγμή ρίχνεται στη μάχη απέναντι τους παλιούς, και όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακούς, Raptor Lake, που μετρούν σχεδόν δύο χρόνια στην αγορά. Εκτός αυτού, η Intel τη δεδομένη στιγμή αντιμετωπίζει σοβαρά θέματα σταθερότητας, εφόσον ισχύουν οι φήμες που κυκλοφορούν στην αγορά, με τις όποιες συνέπειες θα μπορούσε να έχει αυτό στην πορεία για τις πωλήσεις της.

Οπότε, η AMD θα μπορούσε να μην είχε προχωρήσει σε καμία μείωση τιμής, όμως εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας της σημαντικής πτώσης που καταγράφουν οι τιμές ορισμένων επεξεργαστών της σειράς Ryzen 7000, οπότε οι Ryzen 9000 πρέπει να καταστούν δελεαστικοί σε συνάρτηση και με τη συγκεκριμένη παράμετρο.

Μία ιδιαίτερα σημαντική σύγκριση για τους φίλους του gaming θα είναι το πώς θα σταθεί ο νέος 9700Χ απέναντι στον 7800Χ3D, σε επίπεδο αναλογίας τιμής/επιδόσεων, καθώς ο δεύτερος είναι μόλις 5% περίπου ακριβότερος με τις τρέχουσες τιμές. Η AMD σε προηγούμενες δηλώσεις της είχε αφήσει να αιωρούνται αμφιβολίες σχετικά με το τι θα δείξει στην πράξη ο νέος επεξεργαστής, επομένως πολλά είναι τα βλέμματα που έχουν εστιάσει πάνω στη συγκεκριμένη αναμέτρηση δύο επεξεργαστών με σαφές gaming πρόσημο.

  • Like 5
  • Haha 5