Η AMD, ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές επεξεργαστών παγκοσμίως, ανακοίνωσε πρόσφατα την αναβολή της κυκλοφορίας των νέων επεξεργαστών της σειράς Ryzen 9000, βασισμένων στην αρχιτεκτονική Zen 5,  οι οποιοί ανακοινώκαν την άνοιξη στη Computex 2024.

Η απόφαση αυτή ελήφθη λίγο πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία κυκλοφορίας της 31ης Ιουλίου, προκαλώντας έκπληξη.

Σύμφωνα με τον Jack Huynh, ανώτερο αντιπρόεδρο του τμήματος υπολογιστών και γραφικών της AMD, η καθυστέρηση οφείλεται στην ανάγκη για πρόσθετους ελέγχους ποιότητας. Συγκεκριμένα, η εταιρεία διαπίστωσε ότι ορισμένες από τις αρχικές μονάδες παραγωγής που είχαν αποσταλεί στους συνεργάτες της δεν πληρούσαν πλήρως τα υψηλά πρότυπα ποιότητας που έχει θέσει.

Η AMD, δίνοντας προτεραιότητα στην εμπειρία των χρηστών, αποφάσισε να αντικαταστήσει αυτές τις μονάδες με νέες, πλήρως ελεγμένες. H διαδικασία αυτή οδήγησε σε μια μικρή καθυστέρηση στη διαθεσιμότητα των προϊόντων στη λιανική αγορά.

Το νέο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας διαμορφώνεται ως εξής:

  • Οι επεξεργαστές Ryzen 7 9700X και Ryzen 5 9600X θα είναι διαθέσιμοι από τις 8 Αυγούστου.
  • Οι κορυφαίοι επεξεργαστές Ryzen 9 9950X και Ryzen 9 9900X θα κυκλοφορήσουν στις 15 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ryzen 9 9950X, με 16 πυρήνες και 32 νήματα, χαρακτηρίζεται από την AMD ως "ο ισχυρότερος επεξεργαστής για επιτραπέζιους υπολογιστές καταναλωτών παγκοσμίως".

Η απόφαση της AMD για αυτήν την καθυστέρηση έρχεται σε μια περίοδο όπου ο ανταγωνιστής της, η Intel, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τους επεξεργαστές 13ης και 14ης γενιάς. Οι επεξεργαστές της Intel, συμπεριλαμβανομένων των Core i9-13900K και i9-14900K, παρουσιάζουν προβλήματα σταθερότητας, τα οποία αποδείχθηκαν πιο σοβαρά από ό,τι αρχικά εκτιμήθηκε. Παρόλο που η Intel έχει εντοπίσει την αιτία του προβλήματος, η διόρθωση δεν αναμένεται πριν τον Αύγουστο, ενώ για τους ήδη ασταθείς επεξεργαστές δεν υπάρχει λύση.

Εν τω μεταξύ, η AMD ετοιμάζεται επίσης για την κυκλοφορία των επεξεργαστών Zen 5 για φορητούς υπολογιστές, με την κωδική ονομασία Strix Point και επίσημη ονομασία Ryzen AI 9 300. Πρόσφατα, η εταιρεία αποκάλυψε έναν νέο, ισχυρότερο επεξεργαστή σε αυτή τη σειρά, τον Ryzen AI 9 HX 375, ο οποίος διαθέτει ένα πιο ισχυρό NPU (Νευρωνική Μονάδα Επεξεργασίας) των 55 TOPS.

  • Like 1
  • Haha 2