Η δημοφιλής εταιρεία σχεδίασης ημιαγωγών απορρίπτει το άρθρο της Wall Street Journal στο οποίο υποστηρίζεται ότι μέσω εταιρικών σχέσεων που σχηματίστηκαν το 2016, διαμοιράστηκε με ανάρμοστο τρόπο ευαίσθητη τεχνολογία επεξεργαστών x86 με την εταιρεία Sugon Information Industry, μία εταιρεία κατασκευής υπερυπολογιστών που έχει ισχυρούς δεσμούς με την Κινέζικη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πηγές της Wall Street Journal, η AMD δημιούργησε επίτηδες μία «σύνθετη δομή» μεταξύ δύο κοινοπραξιών για να παρακάμψει τους κανόνες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, καθώς τα Υπουργεία Εμπορίου και Άμυνας είχαν εκφράσει ανησυχίες ότι η συνεργασία αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια. Η AMD ωστόσο εκφράζει μία διαφορετική άποψη για τα πράγματα. Η εταιρεία λοιπόν ισχυρίζεται ότι «επιμελώς και προληπτικά» παρείχε την απαραίτητη τεκμηρίωση στα Υπουργεία Εμπορίου και Άμυνας –μεταξύ άλλων υπηρεσιών- για την συμφωνία της με την Sugon Information Industry, και πως «σε καμία περίπτωση δεν υπήρξαν αντιρρήσεις», ούτε για τις κοινοπραξίες, ούτε και για τον διαμοιρασμό τεχνολογίας. Η AMD ισχυρίζεται ότι στο άρθρο της Wall Street Journal δεν συμπεριελήφθησαν επίτηδες ζωτικής σημασίας λεπτομέρειες, όπως οι «σημαντικές προστασίες» που τέθηκαν σε εφαρμογή για να αποτρέψουν την Κίνα από το να αποκτήσει ευαίσθητες πληροφορίες για την τεχνολογία. Στο άρθρο της Wall Street Journal πάντως γίνεται γνωστό ότι η AMD αφαίρεσε την κρυπτογράφηση από το «hardware design» που προσέφερε στην Κινέζικη εταιρεία.
Δεν υπάρχουν αμφιβολίες, ότι η AMD επωφελήθηκε από τις συνεργασίες. Χάρη στην αδειοδότηση και δικαιώματα χρήσης, η AMD έβαλε στα ταμεία της περίπου 293 εκατομμύρια δολάρια ενώ η πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου της στα εργοστάσια που διατηρεί στην Κίνα και στην Μαλαισία σε ένα επενδυτικό fund που υποστηρίζεται από την Κινέζικη κυβέρνηση έβαλε στα ταμεία της ακόμα 371 εκατομμύρια δολάρια, σε μία εποχή που η αμερικάνικη εταιρεία βρισκόταν σε αδιέξοδο προσπαθώντας να ανταγωνιστεί την Intel και την Nvidia.
Σήμερα βεβαίως, και χάρη στις τελευταίες CPUs και GPUs της ασκεί πίεση στις αντιπάλους της. Ανεξάρτητα από την εγκυρότητα του, το άρθρο της Wall Street Journal έρχεται κατά κάποιο τρόπο ετεροχρονισμένα. Το Υπουργείο Εμπορίου εξέδωσε πρόσφατα οδηγίες για περιορισμούς, που ουσιαστικά αποκλείουν και απομονώνουν τους Κινέζους κατασκευαστές supercomputers, συμπεριλαμβανομένης και της εταιρεία Sugon. Η AMD δεν έχει επί του παρόντος άλλη επιλογή από το να κόψει τους δεσμούς της με την Sugon, αφού δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την αναστολή των μέτρων, όπως στην περίπτωση της Huawei. H Αμερικάνικη κυβέρνηση ανησυχεί για οτιδήποτε που μπορεί να βοηθήσει την Κίνα να αντιγράψει ή να αναπαράγει Αμερικάνικη τεχνολογία ουσιαστικά ακυρώνοντας το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα και δεν επιθυμεί να ρισκάρει το παραμικρό ανεξάρτητα από το πόσο προσεκτικές μπορεί να είναι εταιρείες όπως η AMD.
ΣΧΟΛΙΑ (43)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση