Το YouTube λανσάρει ένα νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για την αντιμετώπιση ζητημάτων πνευματικών δικαιωμάτων στα βίντεο των χρηστών.

Το ανανεωμένο εργαλείο "Erase Song" επιτρέπει την αφαίρεση μουσικής που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, διατηρώντας παράλληλα άλλα ηχητικά στοιχεία όπως διάλογους και ηχητικά εφέ.

Η ανακοίνωση έγινε από τον διευθύνοντα σύμβουλο του YouTube, Neal Mohan, μέσω της πλατφόρμας X (πρώην Twitter) στις 4 Ιουλίου. Ο Mohan παρουσίασε ένα βίντεο που εξηγεί τις διαθέσιμες επιλογές για την επίλυση ζητημάτων πνευματικών δικαιωμάτων και δείχνει τον τρόπο χρήσης του νέου εργαλείου.

Προηγουμένως, οι δημιουργοί είχαν περιορισμένες επιλογές όταν αντιμετώπιζαν προβλήματα με πνευματικά δικαιώματα μουσικής στα βίντεό τους. Μπορούσαν είτε να σιγήσουν (mute) πλήρως τον ήχο στο τμήμα που περιείχε την προστατευόμενη μουσική είτε να αφαιρέσουν εντελώς το συγκεκριμένο τμήμα. Και οι δύο λύσεις συχνά επηρέαζαν αρνητικά την ποιότητα και το νόημα του βίντεο.

Το νέο εργαλείο αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να εντοπίσει και να αφαιρέσει με ακρίβεια την προστατευόμενη μουσική, χωρίς να επηρεάζει άλλα ηχητικά στοιχεία. Η YouTube ανέφερε ότι η λειτουργία βρισκόταν σε φάση δοκιμών για κάποιο διάστημα, αλλά η κυκλοφορία της καθυστέρησε λόγω ζητημάτων ακρίβειας.

Παρόλο που το εργαλείο απλοποιεί σημαντικά τη διαδικασία αντιμετώπισης ζητημάτων πνευματικών δικαιωμάτων, το YouTube επισημαίνει ότι ενδέχεται να μην είναι πάντα αποτελεσματικό. Σε περιπτώσεις όπου η αφαίρεση του τραγουδιού είναι δύσκολη, η πλατφόρμα συνιστά στους δημιουργούς να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους επεξεργασίας, όπως την περικοπή του προβληματικού τμήματος ή τη σίγαση του ήχου σε εκείνο το σημείο.

Η εισαγωγή του εργαλείου "Erase Song" αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για τους δημιουργούς περιεχομένου στο YouTube, καθώς προσφέρει μια πιο ευέλικτη και λιγότερο επεμβατική λύση στα προβλήματα πνευματικών δικαιωμάτων, χωρίς όμως να είναι τέλεια.