Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να διευκρινίζουν μέσω σημειώσεων αν ένα βίντεο συνιστά παρωδία ή αν περιλαμβάνει υλικό το οποίο εσφαλμένα περιγράφεται σαν τρέχουσα είδηση.

Το YouTube δοκιμάζει ένα νέο τρόπο ώστε οι άνθρωποι που παρακολουθούν τα διάφορα βίντεο να μπορούν να δημιουργούν ένα διευκρινιστικό πλαίσιο για αυτά. Η λειτουργία, με την ονομασία notes (σημειώσεις) θα προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να συμπληρώνουν σύντομες πληροφορίες ώστε να διευκρινίζουν ζητήματα όπως το κατά πόσο ένα βίντεο συνιστά παρωδία ή περιέχει παλαιότερο υλικό που παρουσιάζεται σαν τρέχουσα είδηση.

Εφόσον μία σημείωση κριθεί χρήσιμη, θα μπορούσε να αρχίσει να εμφανίζεται σε ένα μικρό παράθυρο κάτω από το βίντεο. Το YouTube διευκρινίζει πως μόνο ένας "περιορισμένος αριθμός" χρηστών θα μπορούν να γράφουν επί του παρόντος σημειώσεις, ενώ εξωτερικοί αξιολογητές θα βαθμολογούν τη χρησιμότητα των σημειώσεων. Το YouTube θα αξιοποιεί στη συνέχεια αυτό το υλικό ώστε να εκπαιδεύσει το δικό του σύστημα αξιολόγησης σημειώσεων, μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Notes rated as helpful will appear beneath a video.

Καθώς το πιλοτικό πρόγραμμα προχωρά, το YouTube κάποια στιγμή θα αρχίσει να ρωτά τους χρήστες αν θεωρούν μια σημείωση "χρήσιμη", "σχετικά χρήσιμη" ή και "καθόλου χρήσιμη", και να εξηγήσουν το γιατί. Στη συνέχεια, θα τροφοδοτεί αυτές τις απαντήσεις στον αλγόριθμό του, που θα κρίνει αν μια σημείωση είναι "γενικά χρήσιμη". Το YouTube αναφέρει πως το σύστημά του είναι πιθανότερο να προβάλει μία σημείωση εφόσον πολλοί άνθρωποι οι οποίοι προηγουμένως είχαν δώσει διάφορες βαθμολογίες σε σημειώσεις, τώρα χαρακτηρίζουν την ίδια σημείωση χρήσιμη.

Επί του παρόντος, η λειτουργία είναι διαθέσιμη μόνο στα Αγγλικά, για χρήστες κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ. Η Google έχει ξεκινήσει από πέρυσι τη δοκιμαστική εφαρμογή ενός τρόπου ώστε να προσθέτουν οι χρήστες σημειώσεις στα αποτελέσματα των αναζητήσεων, όμως η δυνατότητα αυτή επί του παρόντος είναι διαθέσιμη μόνο εφόσον το αιτηθεί κανείς μέσω του Google Search Labs.

Η ενσωμάτωση των σημειώσεων στο YouTube θα φέρει σε επαφή με αυτή τη δυνατότητα ένα ευρύτερο κοινό, πράγμα που θα μπορούσε παράλληλα να αυξήσει τις πιθανότητες οι σημειώσεις να περιέχουν λάθη ή άσχετες πληροφορίες. Το X (τότε Twitter) ξεκίνησε τη δοκιμαστική εφαρμογή μιας ανάλογης λειτουργίας το 2021, προκειμένου να προκύπτει ένα πλαίσιο κατανόησης των αναρτήσεων.

Όπως και το Χ, έτσι και το YouTube φαίνεται πως προσπαθεί να αμυνθεί έναντι της παραπληροφόρησης περιορίζοντας την πιλοτική εφαρμογή αυτής της λειτουργίας σε συγκεκριμένο αριθμό χρηστών και αξιολογητών, σε πρώτο στάδιο. Το YouTube αναφέρει πως οι τυχόν λάθος πληροφορίες αποτελούν "μέρος της διαδικασίας μάθησης μέσα από την πειραματική εφαρμογή".

  • Like 1
  • Haha 4