Το YouTube λειτουργεί με ένα μοντέλο freemium, προσφέροντας δωρεάν περιεχόμενο με διαφημίσεις σε συνδυασμό με τη συνδρομητική υπηρεσία YouTube Premium, που αφαιρεί τις διαφημίσεις και προσθέτει extra χαρακτηριστικά.

Ενώ η εταιρεία έχει λάβει αυστηρά μέτρα κατά των χρηστών που χρησιμοποιούν ad-blockers, φαίνεται πως στοχεύει και σε όσους προσπαθούν να αποκτήσουν φθηνές συνδρομές Premium.

Εδώ και χρόνια, το YouTube μάχεται ενάντια στα ad blockers, με αποκορύφωμα τον τερματισμό του Vanced project και πρόσφατα, τη σκέψη για ενσωμάτωση διαφημίσεων σε επίπεδο server για την αποτροπή όσων χρησιμοποιούν κάποιο από αυτά τα κόλπα Ωστόσο, σε ορισμένες χώρες απαγορεύεται νομικά η προβολή διαφημίσεων στο YouTube, και η χρήση VPN για παραπλάνηση της τοποθεσίας φαίνεται να είναι μια δημοφιλής μέθοδος για την αποφυγή διαφημίσεων, χωρίς τη χρήση ad-blockers. Μια παρόμοια στρατηγική φαίνεται να λειτουργεί και για όσους εγγράφονται στο YouTube Premium.

Δεδομένου ότι οι τιμές συνδρομής της πλατφόρμας διαφέρουν ανά περιοχή, ορισμένοι χρήστες προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα χρησιμοποιώντας VPN για να προσποιηθούν την τοποθεσία τους κατά την εγγραφή στο Premium. Αναρτήσεις στο Reddit που μοιράζονται το συγκεκριμένο κόλπο, αναφέρουν ότι οι Premium συνδρομές χρεώνονται σε χαμηλότερες τιμές που ισχύουν στην τοποθεσία που προσποιήθηκαν, και μάλιστα με σχετική επιτυχία.

Οι χρήστες συνδέονται με VPN servers σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Τουρκία, η Ινδία, η Αργεντινή και οι Φιλιππίνες για να αποφύγουν τις υψηλότερες χρεώσεις συνδρομής στη χώρα τους. Για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο, το YouTube Premium κοστίζει £12,99 το μήνα, όμως ένας χρήστης του Reddit που εγγράφηκε ενώ ήταν συνδεδεμένος σε VPN Server στην Ουκρανία, χρεώθηκε μόλις £2,30 το μήνα.

Ωστόσο, πρόσφατες αναρτήσεις στο Reddit αποκαλύπτουν ότι το YouTube ακυρώνει απότομα τις φθηνότερες συνδρομές Premium που ξεκίνησαν μέσω VPN. Ένας χρήστης επικοινώνησε με την εξυπηρέτηση πελατών για εξηγήσεις, και το YouTube ανέφερε ότι ο συνδρομητής είχε "μετακινηθεί" σε διαφορετική τοποθεσία από αυτήν στην οποία εγγράφηκε. Συγκεκριμένα, ο συνδρομητής είχε χρησιμοποιήσει ουκρανικό VPN για να εγγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, και το YouTube πιθανότατα παρατήρησε την αλλαγή τοποθεσίας που αναγνωρίζεται από διαφορετικές IP διευθύνσεις αλλά και signatures συσκευών που σχετίζονται με τον ίδιο Google λογαριασμό.

Αν και η πληρωμή μιας φθηνότερης συνδρομής μπορεί να φαίνεται πιο ηθική σε σύγκριση με το μπλοκάρισμα των διαφημίσεων, οι χρήστες που αντιμετωπίζουν τον αιφνίδιο τερματισμό του λογαριασμού τους, μπορούν να επανεργοποιήσουν τη συνδρομή τους πληρώνοντας το αντίτιμο που ισχύει στην πραγματική τοποθεσία τους. Για να αποτρέψει την κατάχρηση αυτού του παραθύρου, το YouTube απαιτεί πλέον τη χρήση τοπικής κάρτας για την εγγραφή στη Premium συνδρομή, εμποδίζοντας έτσι τους ανθρώπους να εγγράφονται σε ξένα VPN, χρησιμοποιώντας αμερικανική κάρτα. Ακούγεται αλάνθαστο στη θεωρία, αλλά η αποτελεσματικότητα των μεθόδων της εταιρείας θα φανεί μόνο μακροπρόθεσμα.
 

  • Like 2
  • Confused 1
  • Sad 4
  • Haha 21