Ο τεχνολογικός κόσμος θρηνεί την απώλεια μιας εμβληματικής μορφής.

Η Susan Wojcicki, η οποία ηγήθηκε του YouTube για σχεδόν μια δεκαετία, απεβίωσε σε ηλικία 56 ετών, μετά από διετή μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Η είδηση του θανάτου της ανακοινώθηκε από τον σύζυγό της, Dennis Troper, μέσω των social media. Ο Troper περιέγραψε τη Wojcicki ως "αγαπημένη σύζυγο, στοργική μητέρα 5 παιδιών και λαμπρό μυαλό", τονίζοντας την ανεκτίμητη συμβολή της τόσο στην οικογένειά της όσο και στον κόσμο γενικότερα.

Η καριέρα της Wojcicki είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την άνοδο της Google και του YouTube. Ως ένας από τους πρώτους είκοσι υπαλλήλους της Google, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξαγορά του YouTube το 2006, μια κίνηση που τότε θεωρήθηκε ριψοκίνδυνη λόγω του υψηλού τιμήματος των 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Υπό την ηγεσία της, το YouTube μεταμορφώθηκε σε μια πλατφόρμα που παράγει δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα ετησίως για την Alphabet, τη μητρική εταιρεία της Google. Ενδεικτικά, το 2023, το YouTube απέφερε έσοδα 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο από διαφημίσεις, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 10% των συνολικών εσόδων της Alphabet.

Η συνεισφορά της Wojcicki στον τεχνολογικό τομέα ξεκίνησε με έναν ασυνήθιστο τρόπο. Νοίκιασε το γκαράζ του σπιτιού της στο Menlo Park της Καλιφόρνια στους Larry Page και Sergey Brin, τότε διδακτορικούς φοιτητές στο Stanford, οι οποίοι αργότερα ίδρυσαν την Google. Η κίνηση αυτή αποδείχθηκε καταλυτική για την μετέπειτα πορεία της.

Η οικογένεια Wojcicki έχει βαθιές ρίζες στη Silicon Valley. Η αδελφή της, Anne Wojcicki, είναι διευθύνουσα σύμβουλος της 23andMe, ενώ η άλλη αδελφή της, Janet, είναι καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Η μητέρα τους, Esther Wojcicki, είναι γνωστή εκπαιδευτικός και συγγραφέας.

Δυστυχώς, η απώλεια της Susan Wojcicki έρχεται λίγους μήνες μετά από μια άλλη οικογενειακή τραγωδία. Τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, ο 19χρονος γιος της, Marco Troper, έχασε τη ζωή του από ακούσια υπερβολική δόση στο πανεπιστημιακό του δωμάτιο στο Berkeley.

Ο θάνατος της Wojcicki οφείλεται σε μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, μια μορφή της νόσου που συχνά διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο λόγω των ασαφών συμπτωμάτων της. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Yale, το 80% των ασθενών με αυτή τη διάγνωση βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατά τη στιγμή της ανακάλυψης.

Ακολουθεί το μήνυμα του CEO της Alphabet και της Google, Sundar Pichai, στους υπαλλήλους της εταιρείας

Αγαπητοί Googlers,

Μέχρι τώρα ίσως έχετε ακούσει την είδηση ότι η Susan Wojcicki έφυγε από τη ζωή μετά από δύο χρόνια μάχης με τον καρκίνο του πνεύμονα. Ακόμη και καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, μου φαίνεται αδύνατο να είναι αλήθεια. Η Susan ήταν ένας από τους πιο δραστήριους και ζωντανούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ. Η απώλειά της είναι συντριπτική για όλους εμάς που τη γνωρίζαμε και την αγαπούσαμε, για τις χιλιάδες Googlers που ηγήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, και για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που την θαύμαζαν, επωφελήθηκαν από την ηγεσία της, και ένιωσαν τον αντίκτυπο των απίστευτων πραγμάτων που δημιούργησε στην Google, το YouTube και πέρα από αυτά.

Η πορεία της Susan, από το γκαράζ που νοίκιασε στον Larry και τον Sergey... στην ηγεσία ομάδων σε καταναλωτικά προϊόντα και στη δημιουργία της επιχείρησης διαφημίσεών μας... μέχρι να γίνει CEO του YouTube, μιας από τις πιο σημαντικές πλατφόρμες στον κόσμο, εμπνέει σε κάθε περίπτωση. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί. Ως ένας από τους πρώτους Googlers - και η πρώτη που πήρε άδεια μητρότητας - η Susan χρησιμοποίησε τη θέση της για να δημιουργήσει ένα καλύτερο εργασιακό περιβάλλον για όλους. Και τα χρόνια που ακολούθησαν, η συνηγορία της για τη γονική άδεια έθεσε ένα νέο πρότυπο για επιχειρήσεις παντού. Η Susan ήταν επίσης βαθιά παθιασμένη με την εκπαίδευση. Συνειδητοποίησε νωρίς ότι το YouTube θα μπορούσε να είναι μια πλατφόρμα μάθησης για τον κόσμο και υποστήριξε τους "edutubers" - ειδικά εκείνους που επέκτειναν την εμβέλεια της εκπαίδευσης STEM σε υποεξυπηρετούμενες κοινότητες.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ακόμη και καθώς αντιμετώπιζε μεγάλες προσωπικές δυσκολίες, η Susan αφιερώθηκε στο να κάνει τον κόσμο καλύτερο μέσω των φιλανθρωπικών δράσεών της, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της έρευνας για την ασθένεια που τελικά της στοίχισε τη ζωή. Ξέρω ότι αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εκείνη και χαίρομαι που αφιέρωσε χρόνο για να το κάνει.

Η Susan έβαζε πάντα τους άλλους πρώτα, τόσο στις αξίες της όσο και στην καθημερινότητα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την καλοσύνη της προς εμένα ως υποψήφιο "Noogler" πριν από 20 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής μου στην Google, με πήγε για παγωτό και μια βόλτα στην πανεπιστημιούπολη. Ήμουν πεπεισμένος - για την Google και τη Susan.

Νιώθω τόσο τυχερός που πέρασα τόσα χρόνια δουλεύοντας στενά με τη Susan, όπως είμαι σίγουρος ότι νιώθουν πολλοί από εσάς - ήταν απόλυτα αγαπητή από τις ομάδες της εδώ. Ο χρόνος της στη γη ήταν πολύ σύντομος, αλλά έκανε κάθε λεπτό να μετράει.

Είμαστε σε στενή επαφή με την οικογένεια της Susan, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της και επίσης Googler, Dennis. Θα μοιραστούμε σύντομα περισσότερα για το πώς θα γιορτάσουμε την απίστευτη ζωή της. Εν τω μεταξύ, ας τιμήσουμε τη μνήμη της Susan συνεχίζοντας να χτίζουμε μια Google για την οποία θα ήταν περήφανη.

  • Like 2
  • Sad 1
  • Haha 1