Ακτιβιστής ισχυρίζεται πως η χρήση αναγνωριστικών δεικτών χωρίς τη συναίνεση των χρηστών παραβιάζει τη νομοθεσία της Ε.Ε.

Ο Αυστριακός ακτιβιστής Μαξ Σρεμς, ο οποίος δραστηριοποιείται σε θέματα περιφρούρησης της ιδιωτικότητας, κατέθεσε καταγγελία σε βάρος της Google στη Γαλλία, ισχυριζόμενος πως ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός παρακολουθεί παρανόμως τους χρήστες κινητών Android, χωρίς τη συναίνεσή τους.

Τα κινητά Android δημιουργούν μοναδικούς διαφημιστικούς κωδικούς, παρόμοιους με τα Identifier for Advertisers (IDFA, Αναγνωριστικό για Διαφημιστές) που χρησιμοποιεί η Apple. Οι κωδικοί αυτοί επιτρέπουν στη Google καθώς και τρίτες εταιρίες να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των χρηστών όταν περιηγούνται στο διαδίκτυο, προκειμένου να τους παρουσιάσουν καλύτερα στοχευμένες διαφημίσεις.

Στο κείμενο της καταγγελίας που κατατέθηκε την Τετάρτη, η ομάδα ακτιβιστών Noyb, μέλος της οποίας είναι ο Σρεμς, υποστηρίζει πως η δημιουργία και αποθήκευση αυτών των κωδικών χωρίς την προηγούμενη ρητή συναίνεση των χρηστών καθιστά τη Google υπόλογη για "έκνομες ενέργειες" οι οποίες παραβιάζουν τη νομοθεσία περί προστασίας της ιδιωτικότητας που έχει ψηφιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Noyb καλεί τη ρυθμιστική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων στη Γαλλία να ξεκινήσει έρευνα για τις πρακτικές παρακολούθησης που εφαρμόζει η Google και να υποχρεώσει την εταιρία να συμμορφωθεί με την υφιστάμενη νομοθεσία. Υποστηρίζει πως θα πρέπει να επιβληθούν πρόστιμα στον τεχνολογικό κολοσσό, εφόσον η αρχή διαπιστώσει πως η Google παρέβη το νόμο.

"Μέσω αυτών των κρυμμένων δεικτών στα κινητά σας, η Google καθώς και τρίτες εταιρίες μπορούν να παρακολουθούν τις κινήσεις των χρηστών χωρίς τη συγκατάθεσή τους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέφανο Ροσέτι, δικηγόρος της Noyb, υπεύθυνος για ζητήματα προστασίας ιδιωτικότητας. "Είναι σαν να έχετε καλύψει τα χέρια και τα πόδια σας με πούδρα, αφήνοντας αποτυπώματα οτιδήποτε κι αν κάνετε με το κινητό σας, από το αν αποφασίσατε να προσπεράσετε μια εικόνα, μέχρι το τραγούδι που κατεβάσατε".

Η Google δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει την καταγγελία.

Η καταγγελία έρχεται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Apple ετοιμάζεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο πώς παρακολουθεί τις προτιμήσεις των χρηστών, ζητώντας τους για πρώτη φορά να συναινέσουν στην καταγραφή αναγνωριστικών, με την αναβάθμιση του λειτουργικού της συστήματος iOS 14. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στις τάξεις των δημιουργών εφαρμογών, καθώς εκτιμούν πως η πλειοψηφία των χρηστών θα επιλέξει τη φραγή των IDFA.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η Noyb υπέβαλλε καταγγελία σε βάρος της Apple, υποστηρίζοντας πως η εταιρία παραβιάζει το νόμο καθώς επιτρέπει την παρακολούθηση των προτιμήσεων των χρηστών iPhone, χωρίς τη συναίνεσή τους. Η συγκεκριμένη καταγγελία βρίσκεται υπό εξέταση από τις ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας και της Ισπανίας. Από την πλευρά της, η Apple απέρριψε τους ισχυρισμούς, χαρακτηρίζοντάς τους "αντικειμενικά ανακριβείς".

Η Google, η οποία αριθμεί περίπου 300 εκατομμύρια χρήστες συσκευών Android στην Ευρώπη, βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με ανάλογη καταγγελία από τη Noyb, την οποία εξετάζουν οι ρυθμιστικές αρχές της Αυστρίας, καθώς η οργάνωση υποστηρίζει ότι οι χρήστες δεν έχουν τη δυνατότητα διαγραφής του αναγνωριστικού από τις συσκευές Android που χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν εικόνα της πιο πρόσφατης καταγγελίας, η Noyb επέλεξε να προσφύγει στις ρυθμιστικές αρχές της Γαλλίας καθώς το νομικό σύστημα της χώρας είναι δομημένο έτσι ώστε να μπορεί να χειρίζεται καταγγελίες στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οδηγίας περί προστασίας της ιδιωτικότητας στο διαδίκτυο.

Η Noyb είχε εκφράσει ήδη τους προβληματισμούς της σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αντίστοιχων ρυθμιστικών αρχών στην Ιρλανδία -το de facto ηγέτη στη διαχείριση υποθέσεων που αφορούν την προστασία της ιδιωτικότητας στην Ευρώπη- καθώς μια σειρά από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσά τους και η Γερμανία, κατηγόρησαν τις ιρλανδικές αρχές για νωθρή εφαρμογή της νομοθεσίας.

Πέρυσι, ο Σρεμς σημείωσε μια ιστορική νίκη καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης αποφάνθηκε πως μια διατλαντική συμφωνία μεταφοράς δεδομένων μεταξύ της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, την οποία χρησιμοποιούσαν χιλιάδες εταιρίες, δεν προστάτευε την ιδιωτικότητα των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

  • Like 4
  • Sad 1