Η ποσότητα των επιβλαβών Android εφαρμογών θα φθάσουν, το 1 εκ. το 2013, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Trend Micro. Η Ιαπωνική εταιρεία ασφαλείας ανακοίνωσε ότι το 2012 ανίχνευσε περίπου 350,000 επιβλαβείς εφαρμογές,αριθμός αρκετά αυξημένος σε σχέση με τα 1,000 apps περίπου που αναφέρθηκαν για το 2011.

Μάλιστα, η εταιρεία δεν χάνει την ευκαιρία να επισημάνει, ότι ο αριθμός αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω αύξηση στα αμέσως επόμενα χρόνια.

 

Αν και τα Windows χρειάστηκαν 14 χρόνια για να το πετύχουν, το Android, το "κατάφερε" μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια. Η Trend Micro αναφέρει συγκεκριμένα ότι λογισμικό με κακόβουλο κώδικα που είχαμε δει παλαιότερα για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, πλέον κάνει την εμφάνισή τους και για το Android, στο δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα της αγοράς. Ανάμεσα σε αυτά ανήκει και το λογισμικό πώλησης προσωπικών στοιχείων, εκθέτοντας έτσι σε σοβαρό κίνδυνο την ταυτότητα και τα προσωπικά δεδομένα του χρήστη. Συνολικά το 2012 περίπου 605 οικογένειες apps επιβλαβούς λογισμικού έχουν βρεθεί, με τον αριθμό να αναμένεται να αυξηθεί.

 

201301261954.jpg

 

Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται adware, λογισμικό υποκλοπής δεδομένων, downloaders με επιβλαβή κώδικα και υπηρεσίες επί πληρωμή που χρησιμοποιούνται από ορισμένους για να στέλνουν κακόβουλα μηνύματα, ένα είδος spam δηλαδή. Τα περισσότερα Android malware κάνουν την εμφάνισή τους ως δημοφιλείς εφαρμογές, κάνοντας έτσι τους ανυποψίαστους χρήστες να προβούν στο download αυτών. Ορισμένες μολυσμένες εκδόσεις apps γνωστών εφαμρογών που κυκλοφορούν, είναι αυτές των Bad Piggies, Angry Birds Space και Instagram.

 

Η Trend Micro θεωρεί επίσης ως adware κάθε λογισμικό που συλλέγει δεδομένα χρηστών, χωρίς προειδοποίηση για κάτι τέτοιο, αλλά και αυτό που προβάλλει διαφημίσεις με την μορφή των κοινών ειδοποιήσεων (notifications). Για το 2013 η εταιρεία μιλάει για τέσσερις νέους τύπους απειλών:

  • Νέοι μέθοδοι παραβίασης των social networking apps και των synced accounts
  • Παραβίαση των QR code
  • Συνδυασμός επιθέσεων mobile/desktop που στόχο έχουν ειδικότερα το online banking
  • Περισσότερα rootkits για την αποφυγή ανίχνευσης του malware
  • Παραβίαση νέων μεθόδων πληρωμής, όπως το NFC

Κλείνοντας, η εταιρεία συμβουλεύει όλους όσους θέλουν να προστατέψουν τις συσκευές τους από απειλές, να χρησιμοποιούν ενσωματωμένες μεθόδους προστασίας, ελέγχοντας τα app permissions, ρυθμίζοντας κατάλληλα την συμπεριφορά της εφαρμογής.

 

Link.png Site: http://www.trendmicro.com/cloud-content/us/pdfs/security-intelligence/reports/rpt-repeating-history.pdf[/url]']Trend Micro (PDF)