Με μία λιτή ανάρτηση στο επίσημο blog της ομάδας, ανακοινώθηκε σήμερα η γενική διαθεσιμότητα για τη νέα έκδοση 7.1 της custom ROM CyanogenMod.

 

Η CyanogenMod είναι μία ανεπίσημη δωρεάν διανομή του λειτουργικού συστήματος Android 2.3 (Gingerbread) σε μορφή firmware, ειδικά σχεδιασμένη για να αυξήσει τις επιδόσεις και την αξιοπιστία σε σχέση με την έκδοση Android που έρχεται προεγκατεστημένη σε διάφορες συσκευές. Στην ανάπτυξή της συμβάλλει ένας μεγάλος αριθμός developers από την κοινότητα του Android και είναι στο μεγαλύτερο μέρος της προϊόν ανοικτού κώδικα [1].

 

Ήδη από την προηγούμενη έκδοση 7.0 υποστηριζόταν ένας σεβαστός αριθμός συσκευών, αλλά στη νέα έκδοση υποστηρίζονται ακόμη περισσότερα μοντέλα των εταιρειών HTC, LG, Motorola, Samsung και ZTE. Επίσης, όπως αναφέραμε σε πρόσφατη είδηση για πρώτη φορά κάνει την εμφάνισή της υποστήριξη και για συσκευές της Sony Ericsson, με περισσότερα μοντέλα της εταιρείας να υποστηρίζονται στο εγγύς μέλλον. Εκτός όμως από τις συσκευές που υποστηρίζονται επίσημα από την ομάδα της CyanogenMod με τις ROMs που η ίδια διανέμει, χάρις στην προσπάθεια ανεξάρτητων Android hackers που δεν ανήκουν επίσημα στην ομάδα είναι εφικτό να εγκατασταθούν παραλλαγές της CyanogenMod σε πολύ περισσότερες συσκευές, ακόμη και μοντέλα που δεν διατίθενταν καν με λειτουργικό σύστημα Android.

 

Μερικοί από τους λόγους που ωθούν τους «ανήσυχους» κατόχους κινητών τηλεφώνων να αποκτήσουν τη CyanogenMod και πιστώνονται ως προτερήματά της φαίνεται να είναι:

  1. Η δυνατότητα εκτέλεσης νεότερης έκδοσης Android και εφαρμογών σε συσκευές που η κατασκευάστρια εταιρεία έχει σταματήσει να υποστηρίζει με αναβαθμίσεις λογισμικού, δίνοντας «νέα ζωή» σε παλιότερες συσκευές
  2. Οι αυξημένες επιδόσεις σε ορισμένες συσκευές
  3. Μεγάλες δυνατότητες παραμετροποίησης του λειτουργικού συστήματος σε θέματα ρυθμίσεων (tweaking) και εμφάνισης (theming)

 

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η εγκατάσταση ROM που δεν προέρχεται από την κατασκευάστρια εταιρεία της συσκευής μας, στις περισσότερες των περιπτώσεων σημαίνει αυτόματα την παραβίαση των όρων εγγύησης καλής λειτουργίας που παρέχει η εταιρεία.

 

[1]Υπάρχουν ορισμένα κομμάτια binary-only κώδικα, τα οποία όμως τείνουν να μειωθούν καθώς οι κατασκευαστές κινητών σταδιακά «ανοίγουν» τον πηγαίο κώδικα που χρησιμοποίησαν για τα κομμάτια αυτά

 

 

Link.png Site: Σχετική ανακοίνωση στο CyanogenMod Blog

Link.png Site: Πλήρης λίστα αλλαγών και διορθώσεων της έκδοσης 7.1