Το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (USPTO) ακύρωσε πρόσφατα αρκετά εμπορικά σήματα που σχετίζονται με τον όρο "Super Hero", τα οποία ανήκαν από κοινού στις εταιρείες Marvel και DC για δεκαετίες.

Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στο τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων στον χώρο των κόμικς και των υπερηρώων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η ακύρωση των εμπορικών σημάτων προήλθε ως αποτέλεσμα νομικής πρόκλησης από την εταιρεία Superbabies Limited. Η μικρή αυτή εταιρεία, που δημιουργεί μια σειρά κόμικς με υπερήρωες-μωρά, αποφάσισε να αμφισβητήσει την κυριότητα των δύο κολοσσών των κόμικς στα συγκεκριμένα εμπορικά σήματα.

Ο δημιουργός των Superbabies, S.J. Richold, προχώρησε σε αυτή την κίνηση μετά από προσπάθεια της DC να εμποδίσει την προώθηση των "The Super Babies". Το νομικό γραφείο που εκπροσώπησε τον Richold ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η απόφαση του πελάτη τους να αμφισβητήσει τα εμπορικά σήματα ήρθε ως απάντηση στις ενέργειες της DC.

Η Marvel και η DC δεν ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 24ης Ιουλίου 2024, γεγονός που οδήγησε στην ακύρωση των σημάτων. Το USPTO ακύρωσε συνολικά τέσσερα εμπορικά σήματα, με το παλαιότερο να χρονολογείται από το 1967 και να αφορά τον όρο "SUPER HERO".

Παρά την ακύρωση αυτών των σημάτων, οι δύο εταιρείες εξακολουθούν να διατηρούν από κοινού την κυριότητα σε δύο άλλα σχετικά εμπορικά σήματα. Συγκεκριμένα, διατηρούν το σήμα "SUPER HEROES" που κατοχυρώθηκε το 2018, καθώς και το σήμα "SUPER-VILLAIN" που κατοχύρωσαν το 1985.

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τη σημασία και την πολυπλοκότητα των πνευματικών δικαιωμάτων στον χώρο της ψυχαγωγίας και των μέσων ενημέρωσης. Ο Adam Adler, ένας από τους δικηγόρους που συμμετείχαν στην υπόθεση των εμπορικών σημάτων από την Superbabies, έχει γράψει μια σειρά άρθρων για το Escapist Magazine, εξηγώντας πώς οι Marvel και DC κατέληξαν να κατέχουν από κοινού αυτά τα εμπορικά σήματα και τι έκαναν για να προστατέψουν την ιδιοκτησία τους όλα αυτά τα χρόνια.

Η απόφαση του USPTO ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιείται ο όρος "Super Hero" στο μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία των εμπορικών σημάτων γύρω από τον όρο "Super Hero" είναι μακρά και περίπλοκη. Η κοινή κατοχή των σημάτων από τη Marvel και τη DC ξεκίνησε τη δεκαετία του 1960, σε μια προσπάθεια των δύο εταιρειών να προστατέψουν τα δικαιώματά τους έναντι άλλων εκδοτών.

  • Like 1