Σύμφωνα με το Bloomberg, η Apple θέλει να κατασκευάσει laptops και desktops υπολογιστές χωρίς τη χρήση Intel επεξεργαστών. Οι πληροφορίες λένε πως η εταιρία σχεδιάζει τρεις επεξεργαστές Mac, που θα βασίζονται στο A14 chip. Ένα chip το οποίο ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί αλλά αναμένεται να το δούμε στο νέο iPhone. Το άρθρο αναφέρει μάλιστα πως η Apple θα χρησιμοποιήσει την TSMC για την κατασκευή των νέων επεξεργαστών, εταιρία που ήδη κατασκευάζει τους επεξεργαστές των iPhone και iPad. Κι αν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, το 2021 θα δούμε και τους πρώτους υπολογιστές με τους νέους επεξεργαστές.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα πως η αλλαγή αυτή βρίσκονταν στα σκαριά εδώ και αρκετά χρόνια. Η Apple πάντα ήθελε να έχει τον έλεγχο από την αρχή έως το τέλος στα προϊόντα της, τόσο στο hardware όσο και στο software. Σύμφωνα με την Apple, όταν μία εταιρία έχει τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε στάδιο ανάπτυξης και παραγωγής, μπορεί να προσφέρει προϊόντα με καλύτερη απόδοση και κατ’ επέκταση καλύτερη εμπειρία χρήσης στον πελάτη. Έχοντας μάλιστα και τον έλεγχο της διανομής των προϊόντων, η Apple έχει καταφέρει να ανακατανείμει τα οφέλη από τα μειωμένα κόστη, σε άλλα μέρη του σχεδιασμού. Κάτι που αναμένεται να κάνει και με τα Mac που θα εξοπλίζονται με τους νέους επεξεργαστές.
Το Bloomberg αναφέρει όμως ότι η αλλαγή θα είναι δύσκολή. Λέγεται πως τα πρώτα chip της Apple θα έχουν 12 πυρήνες, εκ των οποίων οι 8 θα είναι υψηλής απόδοσης (Firestorm) ενώ οι υπόλοιποι 4 θα στοχεύουν στην καλύτερη ενεργειακή απόδοση (Icestorm). Όπως στο iPhone και το iPad, τα chip θα βασίζονται στην αρχιτεκτονική ARM και όχι σε x86. Όπως έχουμε δει και στο Surface Pro X της Microsoft, αυτή η προσέγγιση είναι ικανή να προσφέρει καλύτερη αυτονομία αλλά και συνεχή συνδεσιμότητα με το smartphone. Το βασικό μειονέκτημα όμως είναι ότι το hardware που βασίζεται στο ARM, συχνά δυσκολεύεται να φτάσει σε απόδοση τους επεξεργαστές x86. Και όντως, το άρθρο του Bloomberg, υπογραμμίζει πως το νέο laptop της Apple δεν θα έχει σκοπό να ανταγωνιστεί τα high-end μοντέλα MacBook Pro, iMacs και Mac Pro desktops της εταιρίας.
Το σχέδιο αλλαγής της Apple ονομάζεται Kalamata, και όχι δεν είναι φάρσα. Ένα σχέδιο το οποίο είχαμε ακούσει για πρώτη φορά το 2018 και ετοιμάζεται ήδη για χρόνια. Με βάση το ίδιο πλάνο, η Apple σχεδιάζει και τη δεύτερη γενιά επεξεργαστών Mac, οι οποίοι θα βασίζονται στο ίδιο chip με τα iPhones της επόμενης γενιάς.
Αν και η μετάβαση σε ARM επεξεργαστές θα μπορούσε να φέρει μακροπρόθεσμα περισσότερες εφαρμογές που συγχρονίζονται ευκολότερα μεταξύ όλων των έξυπνων συσκευών του χρήστη, η Apple καθιστά σαφές ότι το project θα υλοποιηθεί μέσα από το macOS. Ωστόσο, δεν αναφέρει πως θα διασφαλίσει τη συμβατότητα των εφαρμογών μεταξύ ARM και x86. Η αμερικανική εταιρία πέρυσι στο συνέδριο WWDC αποκάλυψε το Project Catalyst, το οποίο θα διευκολύνει την ανάπτυξη εφαρμογών που θα υποστηρίζονται από πολλαπλές πλατφόρμες. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν η Apple θέλει να αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα όλους τους x86 επεξεργαστές, θα πρέπει να βρει ουσιαστική λύση και για τους παλαιότερους πελάτες που θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν υλικό x86.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται μία τέτοια φήμη και σίγουρα δεν θα είναι η πρώτη φορά που γίνεται μία τέτοια αλλαγή, αναφορικά με την αρχιτεκτονική των επεξεργαστών. Το 2005 η εταιρία είχε ανακοινώσει πως θέλει να αντικαταστήσει τους επεξεργαστές PowerPC της IBM με τους x86 της Intel. Και έπειτα από λίγους μήνες, τον Ιανουάριο του 2006, το MacBook Pro 15 και το iMac Core Duo κυκλοφόρησαν με επεξεργαστές x86.
- 1
- 1
ΣΧΟΛΙΑ (132)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση