Μετά από μια μεγάλη διαμάχη, το Epic Games Store θα κάνει την εμφάνισή του στο iOS και μάλιστα θα περιλαμβάνει το δημοφιλές παιχνίδι Fortnite, πράγμα που σημαίνει ότι οι χρήστες iPhone στην ΕΕ θα μπορούν να εγκαθιστούν και να παίζουν τον τίτλο χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιούν μια cloud υπηρεσία παιχνιδιών.

Η Epic δήλωσε ότι "στοχεύει στους επόμενους δύο μήνες για λανσάρει το κατάστημα και το Fortnite στο iOS στην ΕΕ", μια πρόβλεψη που πάντως πέρσι δεν επιβεβαιώθηκε. Παράλληλα μια έκδοση του Fortnite για iPad αναμένεται να κυκλοφορήσει φέτος. 

Το Fortnite έχει απαγορευτεί από το iOS App Store τα τελευταία χρόνια λόγω της νομικής διαμάχης μεταξύ της Apple και της Epic Games. Μια διέξοδος για την επιστροφή του κατέστη δυνατή μόνο αφού η Apple έδωσε τη δυνατότητα στους χρήστες iPhone στην ΕΕ να κατεβάζουν εφαρμογές από εναλλακτικές αγορές εφαρμογών αντί για το App Store, καθώς και απευθείας από ιστότοπους προγραμματιστών.

Η Apple χρεώνει ένα Core Technology Fee ύψους 0,50 ευρώ ετησίως για τις εφαρμογές που εγκαθίστανται εκτός του App Store (και στο App Store για τους προγραμματιστές που επιλέγουν τους νέους όρους και εξακολουθούν επίσης να χρησιμοποιούν το σύστημα της Apple), χωρίς να υπάρχουν προμήθειες του App Store ή αμοιβές εντός της εφαρμογής. Ενώ η Apple απαλλάσσει από τις χρεώσεις για τις πρώτες ένα εκατομμύριο εγκαταστάσεις, η χρέωση των 0,50 ανά χρήστη θα κοστίσει στους προγραμματιστές εφαρμογών όπως η Epic Games ένα αξιοσημείωτο ποσό χρημάτων, ειδικά δεδομένου ότι η Epic θα χρεώνεται συχνά δύο φορές - μία φορά για την αγορά εφαρμογών της και μία ακόμη φορά για κάθε εγκατάσταση του Fortnite.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Epic, Tim Sweeney, έχει επικρίνει τις αλλαγές στο App Store της Apple για να ευθυγραμμιστούν οι πολιτικές της με τον νόμο περί ψηφιακών αγορών (DMA). Ο Sweeney έχει περιγράψει τις αλλαγές ως μια "ύπουλη νέα περίπτωση κακόβουλης συμμόρφωσης" και χαρακτήρισε τις χρεώσεις της Apple "αχρείαστες χρεώσεις". Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσημα την περασμένη εβδομάδα την προκαταρκτική της άποψη ότι οι πολιτικές της Apple για το App Store παραβιάζουν το DMA. Η Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι θα κινήσει νέα διαδικασία μη συμμόρφωσης κατά της Apple λόγω ανησυχιών ότι οι συμβατικές απαιτήσεις της για τους προγραμματιστές εφαρμογών τρίτων και τις αγορές εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής βασικής τεχνολογίας, "δεν διασφαλίζουν την αποτελεσματική συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις της Apple βάσει της DMA".

Ενημέρωση 18:10 - Νέες εξελίξεις στην επεισοδιακή σχέση Epic Games και Apple, με την Epic να αναφέρει με μήνυμά της πριν λίγο ότι η Apple απέρριψε δύο φορές την αίτησή της για εισαγωγή του ηλεκτρονικού της καταστήματος στο App Store, επικαλούμενη ομοιότητες με αυτό. Η Epic χαρακτηρίζει την απόρριψη αυθαίρετη και αντίθετη με το DMA, ενώ έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η περίπτωση αυτή όπως φαίνεται αναδεικνύει την αυστηρότητα της Apple στην εφαρμογή των νέων κανόνων για τρίτα καταστήματα εφαρμογών στο iOS.

Η Apple υποστηρίζει ότι προσπαθεί να βοηθήσει την Epic, τονίζοντας ότι η εταιρεία συμφώνησε να μην κάνει το κατάστημά της παρόμοιο σε εμφάνιση με το App Store, διευκρινίζοντας ότι το Fortnite έχει ήδη εγκριθεί. 

Ενημέρωση 6/7 11:21 - Λίγες ώρες μετά τις αντιδράσεις, η Apple ενέκρινε το Epic Games Store, του οποίου η κυκλοφορία μπορεί να γίνει και μέσα στο μήνα