Η Apple ετοιμάζεται να δημιουργήσει αίσθηση με το επερχόμενο Mac mini, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει πριν το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Bloomberg, το νέο μοντέλο θα είναι εντυπωσιακά μικρότερο από τον προκάτοχό του, με μέγεθος που θα πλησιάζει αυτό του Apple TV.

Η δραστική μείωση στο μέγεθος -αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες- σηματοδοτεί την πρώτη σημαντική ανασχεδίαση του προϊόντος από το 2010, όταν ο αείμνηστος συνιδρυτής της Apple, Steve Jobs, επέβλεψε την τελευταία μεγάλη αλλαγή. Η νέα σχεδίαση δεν είναι μόνο αισθητική, αλλά συνοδεύεται και από σημαντικές τεχνολογικές αναβαθμίσεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην καρδιά αυτής της αναβάθμισης θα βρίσκεται το νέο M4 SoC, το οποίο αναμένεται να προσφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση και την ενεργειακή αποδοτικότητα. Η Apple φαίνεται να σχεδιάζει δύο εκδόσεις του νέου Mac mini: μία με τον βασικό επεξεργαστή M4 και μία με τον πιο ισχυρό M4 Pro, ο οποίος δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα.

Οι φήμες αναφέρουν ότι ο M4 Pro θα υποστηρίζει περισσότερη μνήμη και θα προσφέρει ενισχυμένες γραφικές επιδόσεις, ακολουθώντας το μοτίβο των προηγούμενων "Pro" εκδόσεων των επεξεργαστών της Apple. Επιπλέον, η εταιρεία φέρεται να έχει δοκιμάσει μοντέλα με τουλάχιστον τρεις θύρες USB-C, εκτός από τις συνηθισμένες θύρες τροφοδοσίας και HDMI.

Η στρατηγική της Apple δεν περιορίζεται μόνο στο Mac mini. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εταιρεία σχεδιάζει να ενσωματώσει τον επεξεργαστή M4 σε ολόκληρη τη σειρά των Mac, συμπεριλαμβανομένων των iMac, MacBook Pro, MacBook Air, Mac Pro και Mac Studio. Αυτό θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που όλα τα μοντέλα της σειράς θα μοιράζονται την ίδια γενιά επεξεργαστών.
Το χρονοδιάγραμμα για αυτές τις αναβαθμίσεις εκτείνεται από το τέλος του τρέχοντος έτους μέχρι τα μέσα του 2025, με τα iMac και MacBook Pro να αναμένονται πρώτα, ακολουθούμενα από τα MacBook Air την άνοιξη του 2025 και τέλος τα Mac Pro και Mac Studio στα μέσα του 2025.

Ωστόσο, υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με την ακριβή χρονική στιγμή της κυκλοφορίας των M4 MacBook Pro, μετά από κάποια ασαφή σχόλια κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ανακοίνωσης των τριμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της Apple. Παρόλα αυτά, ο Mark Gurman του Bloomberg διαβεβαιώνει ότι τα σχέδια δεν έχουν αλλάξει και ότι τα παραπάνω συστήματα θα κυκλοφορήσουν στο τέλος του έτους.

Ο λόγος πίσω από αυτή την καθολική αναβάθμιση φαίνεται να είναι η επιθυμία της Apple να εξοπλίσει όλα τα μοντέλα Mac με τον επεξεργαστή M4, ο οποίος έχει σχεδιαστεί με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό θα επιτρέψει σε κάθε συσκευή να χειρίζεται ομαλά τις τρέχουσες και μελλοντικές λειτουργίες Apple Intelligence, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια νέα εποχή έξυπνων υπολογιστών.

  • Like 6