Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από άτομα που γνωρίζουν πολύ καλά το ζήτημα αλλά δεν επιθυμούν να κατονομαστούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να κατηγορήσει την Apple για παραβίαση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας εξαιτίας του τρόπου που λειτουργεί το Apple Pay, ένα σύστημα πληρωμών που λειτουργεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια συσκευές iPhone. Αν επιβληθούν πρόστιμα, η εταιρεία με χρηματιστηριακή αξία $2,5 τρισεκατομμυρίων θα αναγκαστεί να πληρώσει έως και το 10% του παγκόσμιου τζίρου της.
Με επικεφαλής την επίτροπο ανταγωνισμού Margrethe Vestager, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να κατηγορήσει την Apple ότι αποτρέπει σκοπίμως και αδίκως άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (π.χ. διάφορες τράπεζες) και υπηρεσίες όπως είναι η PayPal από το να έχουν πρόσβαση στο mobile σύστημα πορτοφολιού/ πληρωμών της. Πρόκειται για μία ακόμα σημαντική κίνηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει μετατραπεί σε παγκόσμιο κέντρο ρυθμιστικής καταστολής ενάντια στους τεχνολογικούς γίγαντες που έχουν αποκτήσει τεράστια δύναμη πλέον, με τις Apple, Facebook και Google να βρίσκονται τακτικά στο στόχαστρο των αντιμονοπωλιακών ρυθμιστικών αρχών τα τελευταία χρόνια.
Η υπόθεση, η οποία άνοιξε το 2020, είναι μία από τις πολλές έρευνες που ξεκίνησαν από τις Βρυξέλλες κατά της Apple, η οποία τελευταία βρίσκεται στο στόχαστρο των αντιμονοπωλιακών ρυθμιστικών αρχών τόσο για το σύστημα πληρωμών της φέτος όσο και πριν από λίγο καιρό για τις υπηρεσίες e-book και music streaming στο App Store που διατηρεί.
Τα πρόστιμα που αναμένεται να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα σχετίζονται με την τεχνολογία NFC -ή Near Field Communication- που επιτρέπει σε έναν χρήστη να πληρώνει φέρνοντας το iPhone του κοντά σε ένα τερματικό πληρωμών (να αναφέρουμε ότι το iPhone μέσω του Apple Pay «συνδέεται» με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες). Σύμφωνα με το σύστημα που ισχύει σήμερα, η Apple θα πρέπει να εγκρίνει την επεξεργασία πληρωμών για τρίτα μέρη μέσω του mobile συστήματος της, ωστόσο η ίδια υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο παραβιάζει την ασφάλεια και το απόρρητο των χρηστών της.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εγκρίνει ήδη δύο νόμους ορόσημο το τελευταίο διάστημα που αναμένεται να ισχυροποιήσουν τους πολίτες έναντι των τεχνολογικών γιγάντων. Ο πρώτος είναι ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες που έχει σχεδιαστεί για να αυξήσει την ευθύνη των ψηφιακών πλατφορμών -όπως για παράδειγμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- σχετικά με την αστυνόμευση παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο. Ο δεύτερος νόμος είναι ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές, ο οποίος σχεδιάστηκε για να περιορίσει τη δύναμη των τεχνολογικών γιγάντων. Ο συγκεκριμένος νόμος για παράδειγμα απαιτεί από την Apple να επιτρέψει την παράπλευρη φόρτωση εφαρμογών εκτός του App Store στο iPhone (sideloading).
Ο Tim Cook, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple στις αρχές του μήνα επέκρινε τον Νόμο για τις Ψηφιακές Αγορές στις αρχές του μήνα καθώς και τις αυξανόμενες ρυθμιστικές αντιδράσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία του σε όλο τον κόσμο. «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λαμβάνουν μέτρα στο όνομα του ανταγωνισμού που θα μπορούσαν να αναγκάσουν την Apple να αφήσει εφαρμογές εντός του iPhone οι οποίες παρακάμπτουν το App Store μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται sideloading. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που διψούν για δεδομένα θα είναι σε θέση να αποφύγουν τους κανόνες απορρήτου μας και να παρακολουθούν τους χρήστες μας παρά τη θέλησή τους. (Το sideloading) Θα παρείχε επίσης σε κακόβουλους παράγοντες έναν τρόπο για να παρακάμψουν τις ολοκληρωμένες προστασίες ασφαλείας μας και να έρθουν σε άμεση επαφή με τους χρήστες μας».
- 4
- 1
ΣΧΟΛΙΑ (68)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση