Η JAXA (Japanese Aerospace eXploration Agency) δημοσίευσε τις πρώτες εικόνες από τα ευρήματα του Hayabusa2 που είχε αρχικά εκτοξευτεί στο διάστημα το 2014 με σκοπό να συλλέξει δείγματα από την επιφάνεια του αστεροειδή Ryugu.
Σε δεύτερο χρόνο, θα χρειαζόταν να συλλεχθούν δείγματα και από βαθύτερο στρώμα, κάτι που θα χρειαζόταν τη δημιουργία ενός κρατήρα στην επιφάνεια του αστεροειδή για να ανοίξει δρόμος προς το εσωτερικό του. Έτσι, το Hayabusa2 πυροβόλησε την επιφάνεια με μια ειδική «σφαίρα» και στη συνέχεια σύλλεξε τα κομμάτια που χρειαζόταν.
Με επιτυχία στέφθηκε λοιπόν η αποστολή, καθώς το Hayabusa2 επέστρεψε στη Γη και η JAXA όχι μόνο ξεσφράγισε τα δοχεία με τα δείγματα, αλλά έδωσε στη δημοσιότητα και μερικές εικόνες προτού προχωρήσει σε εξονυχιστικό έλεγχό τους.
Σημειώνεται πως η δεύτερη συλλογή δείγματος έλαβε χώρα τον Ιούλιο του 2019 και η JAXA προχώρησε στο άνοιγμα των δύο εκ των τριών δοχείων, καθώς το ένα ήταν κενό.
Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος σωματίδια εντός των δοχείων αγγίζουν το ένα εκατοστό. Ανάμεσα σε αυτά, εντοπίστηκε κι ένα άγνωστο σωματίδιο (επάνω αριστερά στη δεύτερη φωτογραφία), για το οποίο οι επιστήμονες πιστεύουν πως μπορεί να είναι απομεινάρια αλουμινίου από την έκρηξη που σημειώθηκε στην επιφάνεια του αστεροειδή.
Με τα έως τώρα στοιχεία, οι επιστήμονες του Ιαπωνικού οργανισμού ελπίζουν πως θα κατανοήσουν καλύτερα την περίοδο δημιουργίας του ηλιακού μας συστήματος και ό,τι αυτό περιλαμβάνει.
Καθώς το Hayabusa2 σημείωσε «νίκη» στον Ryugu, θα επανεκτοξευτεί σε τροχιά και επόμενος μεγάλος στόχος του είναι η προσεδάφιση στον αστεροειδή 1998 KY₂₆ το 2031, ενώ στο ενδιάμεσο θα πραγματοποιήσει γενικότερες περιπολίες όπως και έρευνες σε εξωπλανήτες.
- 13
ΣΧΟΛΙΑ (23)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση