Η Ελλάδα εισέρχεται δυναμικά στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας με την απόκτηση επτά μικροδορυφόρων παρατήρησης Γης εντός του 2026.

Το έργο, με προϋπολογισμό 60 εκατομμύρια ευρώ, χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και στοχεύει στην υποστήριξη της χώρας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα της Ελλάδας περιλαμβάνει τρεις βασικούς στόχους: την ενίσχυση των ελληνικών ικανοτήτων στις δορυφορικές τεχνολογίες, την παροχή δεδομένων με περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη για τους πολίτες, και τη σύναψη διεθνών συνεργασιών για την ανταλλαγή δορυφορικών δεδομένων.

Οι επτά μικροδορυφόροι θα είναι εξοπλισμένοι με όργανα οπτικής παρατήρησης και θα παρέχουν δεδομένα και υπηρεσίες σε διάφορους φορείς του Δημοσίου, όπως τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, και Ναυτιλίας. Η ένταξή τους σε συνεργατικά σμήνη δορυφόρων θα επιτρέψει την αποκλειστική χρήση 20 έως 24 δορυφόρων κατά τη διέλευσή τους πάνω από την Ελλάδα, με επισκεψιμότητα περίπου ανά τρεις ώρες.

Οι εικόνες που θα συλλέγονται θα έχουν ανάλυση από 1 έως 3 μέτρα, συμπληρώνοντας τις διαθέσιμες εικόνες του συστήματος Copernicus και της υπηρεσίας προγραμματισμού δορυφορικών λήψεων πολύ υψηλής ανάλυσης. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στη χώρα να καλύψει ολόκληρο το φάσμα των αναγκών Τηλεπισκόπησης και Παρατήρησης Γης.

Το πρόγραμμα αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας, μέσω της ανάπτυξης προγράμματος υποστήριξης και εμπορευματοποίησης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτό αναμένεται να βοηθήσει τους ελληνικούς φορείς να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια διαστημική βιομηχανία, δημιουργώντας σημαντικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε τη σημασία του προγράμματος για την αντιμετώπιση κρίσιμων εθνικών αναγκών. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα συμβάλλουν στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων και τη χάραξη πολιτικών σε τομείς όπως η πολιτική προστασία και η παρακολούθηση των διαχρονικών μεταβολών του περιβάλλοντος. 

Ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, υπογράμμισε ότι οι δορυφόροι θα ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας σε τομείς όπως η αντιμετώπιση πυρκαγιών, η καταγραφή παράνομων μεταναστευτικών ροών, και η αγροτική πολιτική. Υπενθυμίζουμε ότι νωρίτερα σήμερα ανακοινώθηκε και το Εθνικό Δορυφορικό Σύστημα Ανίχνευσης Πυρκαγιών.

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Κωνσταντίνος Καράντζαλος, ανέφερε ότι το πρόγραμμα προέκυψε μέσα από μια ανταγωνιστική διαδικασία και θα συμβάλει στην ανάπτυξη καινοτομίας και δεξιοτήτων στο ελληνικό διαστημικό οικοσύστημα.

Το Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα της Ελλάδας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας, με στόχο την ενίσχυση των εθνικών ικανοτήτων, την προστασία του περιβάλλοντος, και την τόνωση της οικονομίας μέσω της ανάπτυξης της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας

  • Like 8
  • Sad 1
  • Haha 2