Πρόκειται για ένα κβάζαρ, δηλαδή για το φωτεινό πυρήνα ενός γαλαξία, ο οποίος τροφοδοτείται από μια τιτάνια μαύρη τρύπα, με μάζα 17 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από εκείνη του Ήλιου.
Η ισχύς του αντικειμένου, το οποίο έχει καταχωρηθεί ως J0529-4351, επιβεβαιώθηκε μέσα από παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) στη Χιλή.
Επιστήμονες, σε άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στην περιοδική έκδοση Nature Astronomy, αναφέρουν ότι η μαύρη τρύπα εμφανίζει ακόρεστη όρεξη, καθώς απορροφά μάζα ίση με εκείνη ενός Ήλιου, σε καθημερινή βάση.
Το J0529-4351, αρχικά καταγράφηκε πριν από πολλά χρόνια, όμως οι πραγματικές διαστάσεις αυτού του φαινομένου εξακριβώθηκαν πολύ πρόσφατα.
"Ανακαλύψαμε ένα αντικείμενο το οποίο έως τώρα δεν είχε αναγνωριστεί ως αυτό που πραγματικά είναι· μας κοίταζε στα μάτια επί πολλά χρόνια, καθώς, κατά πάσα πιθανότητα, διατηρεί τη φωτεινότητα αυτή για διάστημα μεγαλύτερο από ό,τι υπάρχει η ανθρωπότητα. Πλέον, όμως, το έχουμε αναγνωρίσει, όχι σαν έναν από τους πολλούς αστέρες στο Γαλαξία μας, αλλά ως ένα πολύ μακρινό αντικείμενο", δήλωσε ο Κρίστιαν Γουλφ, του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, στο BBC.
J0529-4351: H παρατήρηση του φωτός που εκπέμπει ο κβάζαρ επέτρεψε τους αστρονόμους να υπολογίσουν όχι μόνο τη φωτεινότητά του, αλλά και την απόσταση στην οποία βρίσκεται
O όρος κβάζαρ χρησιμοποιείται από τους αστρονόμους προκειμένου να περιγράψει ένα συγκεκριμένο τύπο ΕΓΠ, ή αλλιώς Ενεργού Γαλαξιακού Πυρήνα. Πρόκειται, δηλαδή, για το ιδιαίτερα δραστήριο κέντρο ενός άλλου γαλαξία, τροφοδοτούμενο από μια κολοσσιαία μαύρη τρύπα, η οποία έλκει ύλη προς αυτή, με ακατάπαυστους ρυθμούς.
Καθώς η ύλη αυτή επιταχύνεται, όπως στροβιλίζεται γύρω από τη μαύρη τρύπα, διασπάται και εκπέμπει τεράστιες ποσότητες φωτός, σε τέτοιο βαθμό ώστε ακόμη κι ένα αντικείμενο τόσο μακρινό όσο το J0529-4351, παραμένει ορατό σε εμάς.
Οι εκπομπές του συγκεκριμένου κβάζαρ χρειάστηκαν το ασύλληπτο χρονικό διάστημα των 12 δισεκατομμυρίων ετών, προκειμένου να φτάσουν στα όργανα του VLT.
Συνολικά, το αντικείμενο αυτό, είναι κάτι το ασύλληπτο.
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη σύνταξη της έρευνας αναφέρουν ότι η ενέργεια την οποία εκπέμπει καθιστά το συγκεκριμένο κβάζαρ 500 τρισεκατομμύρια φορές φωτεινότερο από ό,τι ο Ήλιος.
"Όλο αυτό το φως πηγάζει από έναν υπέρθερμο συσσωρευτικό δίσκο, με διάμετρο επτά ετών φωτός. Εικάζουμε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο συσσωρευτικό δίσκο στο Σύμπαν", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σάμιουελ Λάι, διδακτορικός φοιτητής στο ANU, ο οποίος συμμετείχε στη συγγραφή της έρευνας.
Επτά έτη φωτός είναι περίπου 15.000 φορές η απόσταση από τον Ήλιο μέχρι την τροχιά του Ποσειδώνα, του απώτατου πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.
Το VLT είναι ένα συγκρότημα τηλεσκοπίων, εγκατεστημένων στην Έρημο Ατακάμα της Χιλής
- 22
- 1
ΣΧΟΛΙΑ (38)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση