Επιστήμονες του ΜΙΤ μελέτησαν τα δεδομένα που υπάρχουν για τις ακτογραμμές του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι μεγάλες θάλασσες που υπάρχουν εκεί πιθανότατα σχηματίστηκαν από τη δραστηριότητα κυμάτων. Ο Τιτάνας συνιστά ιδιαίτερη περίπτωση στο ηλιακό μας σύστημα, καθώς είναι το μόνο ουράνιο σώμα, πέρα από τη Γη, που διαθέτει ενεργούς ποταμούς, λίμνες και θάλασσες, αν και αυτές αποτελούνται από υγρό μεθάνιο και αιθάνιο, αντί για νερό.
Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής τον Τέιλορ Πέρον και τη συμμετοχή της Ρόουζ Παλέρμο, αξιοποίησε μια σειρά προσομοιώσεων, προκειμένου να διαπιστώσει πώς θα επιδρούσαν στα σχήματα των ακτών οι διάφοροι μηχανισμοί διάβρωσης. Συνέκριναν τρία σενάρια: την παντελή απουσία διάβρωσης στις ακτές, τη διάβρωση λόγω των κυμάτων και τέλος την ομοιόμορφη διάβρωση, η οποία προκαλείται από τη σταδιακή υποχώρηση του εδάφους.
Η προσέγγισή τους διέφερε σε σχέση με προηγούμενες μελέτες, οι οποίες αναζητούσαν απευθείας ενδείξεις κυματισμών, μέσα από το υλικό που έχει καταγράψει το ερευνητικό διαστημικό σκάφος Cassini. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιστήμονες εστίασαν στο πώς θα διαμόρφωναν οι διάφορες διαβρωτικές διαδικασίες τη μορφή των ακτογραμμών με την πάροδο του χρόνου. Η επιστημονική ομάδα προσομοίωσε εκατοντάδες διαφορετικές αφετηρίες των ακτογραμμών και παρατήρησε το πώς εξελίσσονταν στο χρόνο, επηρεασμένες από τα διάφορα σενάρια διάβρωσης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κυματική διάβρωση και η ομοιόμορφη διάβρωση οδηγούσαν σε αισθητά διαφορετικά σχήματα ακτογραμμών. Η διάβρωση λόγω κυμάτων έτεινε στη λείανση των περιοχών που εκτίθονταν σε κύματα ικανά να κινούνται επί μεγάλο διάστημα, ενώ οι πλημμυρισμένες κοιλάδες των ποταμών κατέληγαν στενές και τραχιές. Αντίθετα, η ομοιόμορφη διάβρωση διεύρυνε τις ακτές και όχθες με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις περιπτώσεις.
Προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα του μοντέλου που χρησιμοποίησαν, οι επιστήμονες συνέκριναν τις προσομοιώσεις τους με λίμνες στη Γη που είναι γνωστό ότι έχουν διαμορφωθεί από διαφορετικές διαδικασίες διάβρωσης. Στη συνέχεια, εφάρμοσαν το μοντέλο τους σε τέσσερις από τις μεγαλύτερες, διεξοδικότερα χαρτογραφημένες θάλασσες του Τιτάνα: τη Kraken Mare, τη Ligeia Mare, την Punga Mare και την Ontario Lacus.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα σχήματα των ακτογραμμών και στις τέσσερις θάλασσες του Τιτάνα πλησίαζαν περισσότερο σε εκείνα που προέκυπταν από το μοντέλο της διάβρωσης από κύματα. Αυτό συντείνει στυο ότι, εφόσον υπήρξε διάβρωση των συγκεκριμένων ακτογραμμών, κατά πάσα πιθανότητα οφείλεται στην επίδραση κυμάτων.
Παρότι τα αποτελέσματα αυτά δεν συνιστούν οριστική απόδειξη της ύπαρξης κυμάτων στον Τιτάνα, συνιστούν μια ισχυρή ένδειξη της παρουσίας τους. Ο σχηματισμών κυμάτων θα βοηθούσε να γίνει καλύτερα αντιληπτό το κλίμα του Τιτάνα, όπως για παράδειγμα η ένταση των ανέμων, βοηθώντας τους επιστήμονες να προβλέψουν την αλλαγή του σχήματος των θαλασσών του, με την πάροδο του χρόνου.
Οι ερευνητές πλέον επιχειρούν να καταλήξουν στο τι ένταση θα έπρεπε να έχουν οι άνεμοι προκειμένου να σχηματιστούν στον Τιτάνα κύματα ικανά να διαβρώσουν τις ακτές του. Παράλληλα, ευελπιστούν να αξιοποιήσουν τα σχήματα των ακτογραμμών ώστε να καταλήξουν στις κυριότερες διευθύνσεις των ανέμων που πνέουν στο δορυφόρο του Κρόνου.
Η μελέτη των παράκτιων συστημάτων του Τιτάνα θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικά στοιχεία σχετικά με τις θεμελιώδεις διαβρωτικές διαδικασίες που επηρεάζουν τις ακτογραμμές, χωρίς την παρέμβαση της ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι γνώσεις αυτές θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διαχείριση των ακτογραμμών της Γης στο μέλλον.
Η ερευνητική ομάδα υπογραμμίζει ότι η απευθείας παρατήρηση κυματικής δραστηριότητας στην επιφάνεια του Τιτάνα θα ήταν απαραίτητη προκειμένου να επιβεβαιωθούν οριστικά τα ευρήματα της μελέτης,. Σε κάθε περίπτωση, το έργο των επιστημόνων του ΜΙΤ προσφέρει μια νέα οπτική σχετικά με την πιθανή ύπαρξη κυμάτων σε αυτό το μακρινό δορυφόρο και ανοίγει νέες οδούς κατανόησης του μοναδικού περιβάλλοντος του Τιτάνα.
- 14
- 2
ΣΧΟΛΙΑ (10)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση