Η απόφαση ελήφθη από τη NASA προκειμένου να διερευνηθούν περαιτέρω τα ζητήματα που προέκυψαν κατά την πρώτη επανδρωμένη αποστολή του νέου διαστημοπλοίου της Boeing.

Η επιστροφή του Starliner στη Γη, από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) όπου βρίσκεται τώρα, έχοντας μεταφέρει για πρώτη φορά αστροναύτες εκεί, αναβλήθηκε, όπως ανακοίνωσε η NASA την Παρασκευή.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δεν έδωσε συγκεκριμένη νέα ημερομηνία, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πότε πρόκειται να επιστρέψουν οι δύο αστροναύτες που έφτασαν στον ISS με το νέο διαστημόπλοιο, καθώς στην πορεία έχουν προκύψει διάφορα ζητήματα, τα οποία μεταφράζονται σε καθυστερήσεις.

Προηγουμένως, η επάνοδος των δύο αστροναυτών στην πλανήτη μας ήταν προγραμματισμένη για τις 26 Ιουνίου.

Το διμελές πλήρωμα, αποτελούμενο από τους Μπουτς Γουίλμορ και Σάνι Γουίλιαμς, βετεράνους αστροναύτες της NASA, απογειώθηκε στις 5 Ιουνίου, στο πλαίσιο του τελικού σκέλους πιστοποίησης του νέου διαστημοπλοίου, προκειμένου να είναι πλέον σε θέση να εκτελεί τακτικές αποστολές για λογαριασμό της NASA.

H επανδρωμένη αποστολή του διαστημοπλοίου, το οποίο είχε πραγματοποιήσει δύο δοκιμαστικές πτήσεις στο διάστημα, χωρίς να μεταφέρει ανθρώπους, από το 2019, αντιμετώπισε πέντε δυσλειτουργίες των 28 προωθητήρων του, πέντε διαρροές ηλίου, που χρησιμοποιείται για τη διατήρηση των προωθητήρων αυτών υπό πίεση, καθώς και μια βραδυκίνητη βαλβίδα προωθητικού καυσίμου, παράμετροι που συντείνουν στο ότι ακόμη δεν έχουν λυθεί ζητήματα τα οποία είχαν εντοπιστεί και στο παρελθόν.

Τα ζητήματα αυτά, σε συνδυασμό με τις επιπλέον δοκιμές που χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν από κοινού NASA και Boeing αφήνουν να αιωρείται το ερώτημα πότε ακριβώς θα μπορέσει το Starliner να επιστρέψει στη Γη με το πλήρωμά του, ενώ έρχονται να προστεθούν σε έναν ευρύτερο κατάλογο προβλημάτων που έχει αντιμετωπίσει η Boeing στην πορεία του προγράμματος Starliner. Η εταιρία έχει δαπανήσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια σε υπερβάσεις κόστους, επιπλέον των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε εξασφαλίσει από τη NASA.

Στόχος της NASA είναι να καταστεί το Starliner το δεύτερο αμερικανικό διαστημόπλοιο ικανό να μεταφέρει αστροναύτες από και προς τον ISS, μετά το Crew Dragon της SpaceX, στο οποίο βασίζεται η αμερικανική διαστημική υπηρεσία από το 2020. Το πρόγραμμα Starliner της Boeing έχει αντιμετωπίσει διάφορα θέματα λογισμικού, σχεδιαστικά προβλήματα αλλά και διαφωνίες με υπεργολάβους, εδώ και χρόνια.

Όταν το Starliner πλησίασε στο χώρο όπου κινούταν ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, στις 6 Ιουνίου, οι αστοχίες των πέντε προωθητήρων δεν επέτρεψαν στο διαστημόπλοιο να προσεγγίζει περισσότερο, έως ότου κατορθώσει η Boeing να εφαρμόσει κάποια προσωρινή λύση. Η εταιρία προχώρησε σε αλλαγές στο λογισμικό και μετέβαλε ορισμένες διαδικασίες, κατορθώνοντας να επαναφέρει σε λειτουργία τέσσερις από τους πέντε προωθητήρες, με το διαστημόπλοιο να συνεχίζει και να συνδέεται με τον ISS.

Η αποσύνδεση του Starliner από στο σταθμό και η επιστροφή του στη Γη αποτελούν τα πλέον σύνθετα στάδια της δοκιμαστικής αποστολής του διαστημοπλοίου. Αξιωματούχοι της NASA έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να κατανοήσουν καλύτερα το λόγο της αστοχίας των προωθητήρων, το ζήτημα με τη βαλβίδα καθώς και τις διαρροές ηλίου, πριν ξεκινήσει το Starliner το ταξίδι της επιστροφής, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου έξι ώρες.

Παρότι αυτή τη στιγμή μόνο ένας προωθητήρας παραμένει ανενεργός στην τρέχουσα αποστολή του Starliner, η Boeing αντιμετώπισε τέσσερις αστοχίες προωθητήρων στη διάρκεια της επιστροφής του διαστημοπλοίου στη Γη μετά από μη επανδρωμένη αποστολή, το 2022.

Σύμφωνα με τους κανόνες της αποστολής, τους οποίους Boeing και NASA συμφώνησαν από κοινού, οι προωθητήρες του Starliner οφείλουν, κατ' ελάχιστο, να προσφέρουν "6 βαθμούς ελευθερίας ελέγχου" και ο καθένας να υποστηρίζεται από αναπληρωματικό προωθητήρα, όπως δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της NASA.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως τουλάχιστον οι 12 από τους 28 προωθητήρες -οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ούτως ή άλλως εφεδρικοί- απαιτούνται για μια ασφαλή πτήση ή ενδεχομένως λιγότεροι, εφόσον οι εναπομείναντες ενεργοί προωθητήρες διαθέτουν από έναν εφεδρικό και μπορούν να συνεργαστούν κατά τρόπο που δεν περιορίζει την ελευθερία κινήσεων του Starliner στο διάστημα.

  • Sad 3
  • Haha 6