«Δεν θα λειτουργήσει» το σχέδιο της κυβέρνησης Trump να παραδώσει τον έλεγχο του Διεθνούς (International Space Station, ISS) στον ιδιωτικό τομέα, λέει κυβερνητικός αξιωματούχος. Δεν αναμένεται εμπορικές εταιρίες να αποκτήσουν τη δυνατότητα να αναλάβουν το τεράστιο κόστος διαχείρισης του ISS την επόμενη 6ετία, επισημαίνει ο ίδιος.

Ο Γενικός Επιθεωρητής της NASA Paul Martin κατέθεσε τον προβληματισμό του για τη μεταβατική περίοδο του διαστημικού σταθμού, σε ακροαματική διαδικασία μίας υποεπιτροπής της Γερουσίας στις 16 Μαΐου. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο κ. Martin δήλωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη πεδίο επιχειρηματικής εκμετάλλευσης του ISS για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο διάστημα, ώστε να αναλάβουν το ετήσιο λειτουργικό κόστος του.

To κόστος αυτό αναμένεται να ανέλθει στα 1,2 δισ. δολ. έως το 2024. Τα επιχειρηματικά σχέδια που θα ενέπλεκαν το διαστημικό σταθμό, όπως τα τουριστικά ταξίδια ή η εξερεύνηση του διαστήματος, δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη, σημείωσε. Επιπλέον, η ιδιωτική διαστημική βιομηχανία δεν έχει εκφράσει κάποιο ενδιαφέρον για τη χρήση του ISS – είτε για έρευνα είτε για την εμπορική αξιοποίηση. Το μικρό εμπορικό ενδιαφέρον στα εδώ και 20 χρόνια της λειτουργίας του σταθμού οδηγεί σε «πάγωμα» των σχεδίων της υπηρεσίας για την εκμετάλλευσή του.

Οι προτάσεις Trump στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό περιελάμβαναν την επιβολή στη NASA του τερματισμού της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης του ISS έως το 2025, ώστε να απελευθερωθούν κεφάλαια για μελλοντικά σχέδια της υπηρεσίας. Στην πράξη, ο διαστημικός σταθμός κοστίζει στη NASA περί τα 3 με 4 δισ. δολ. το έτος προκειμένου να παραμείνει λειτουργικός, και η κυβέρνηση θέλει να στρέψει τη χρηματοδότηση σε άλλους στόχους όπως η ανάπτυξη νέου hardware για την επιστροφή στη Σελήνη.

Την εξοικονόμηση των δαπανών αμφισβητεί ο κ. Martin, επειδή η υπηρεσία θα πρέπει να εξακολουθήσει να αποστέλλει αστροναύτες και φορτία από και προς το σταθμό. Και αυτό είναι κοστοβόρο, καθώς η NASA δαπάνησε για τη μεταφορά ανθρώπων και υλικού 1,7 δισ. δολ. για το οικονομικό έτος 2018. Οπότε η σκέψη εξοικονόμησης περί των 3-4 δισ. δολ. αποτελεί «ευσεβή πόθο», σύμφωνα με τον Martin.

Τhe Verge