Πύραυλος της SpaceX αναμένεται να εκτοξευτεί μέσα στο 2024 -η ακριβής ημερομηνία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη- μεταφέροντας ένα απλό δίκτυο 4G στη Σελήνη. Η άκατος που θα προσσεληνωθεί θα εγκαταστήσει το σύστημα στο νότιο πόλο του φυσικού μας δορυφόρου, με το δίκτυο να ελέγχεται κατόπιν απομακρυσμένα, από τη Γη.
"Η πρώτη πρόκληση προκειμένου να δημιουργηθεί ένα λειτουργικό δίκτυο είναι η ύπαρξη εξοπλισμού ικανού να λειτουργήσει στο διάστημα και να ανταποκρίνεται σε ορισμένες προδιαγραφές μεγέθους, βάρους και ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και να μπορεί να εγκατασταθεί χωρίς την παρέμβαση τεχνικού", ανέφερε ο Γουόλτ Ένγκελαντ, αναπληρωτής βοηθός διευθυντής των προγραμμάτων που διαχειρίζεται η Διεύθυνση Διαστημικής Τεχνολογίας Αποστολών της NASA, σε δηλώσεις του στο CNN. Προφανώς εξίσου μεγάλη πρόκληση είναι η ανάγκη να μπορεί το δίκτυο αυτό να λειτουργήσει στο σκληρό σεληνιακό περιβάλλον, με τις ακραίες θερμοκρασίες και την ακτινοβολία.
Η μονάδα που θα ενσωματώνει το δίκτυο 4G κατασκευάζεται από τα Εργαστήρια Bell της Nokia, χρησιμοποιώντας μια σειρά εμπορικά διαθέσιμων εξαρτημάτων. Θα τοποθετηθεί σε άκατο την οποία κατασκευάζει η αμερικανική εταιρία Intuitive Machines, και από τη στιγμή που θα ενεργοποιηθεί, θα συνδέσει την άκατο με δύο οχήματα, τα οποία θα κινούνται στην επιφάνεια της Σελήνης, εκτελώντας μια πολύ σημαντική αποστολή: την αναζήτηση πάγου.
Το ένα από τα δύο οχήματα, το Lunar Outpost rover, θα εξερευνήσει μια περιοχή γνωστή ως Συνδετική Κορυφογραμμή Σάκλτον, ενώ το δεύτερο, με την ονομασία Micro-Nova hopper, θα εισχωρήσει σε έναν κρατήρα, αναζητώντας για πρώτη φορά κοντινές αποδείξεις ύπαρξης σεληνιακού πάγου.
Οι εικόνες του πάγου -που θα μεταδίδονταν στην άκατο και από εκεί στη Γη σχεδόν σε πραγματικό χρόνο μέσω του δικτύου 4G- θα αποτελούσαν ιστορική πρωτιά. Ο σεληνιακός πάγος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία οξυγόνου για τους αστροναύτες, ενώ μελλοντικά θα μπορούσε ακόμη να μετατραπεί σε καύσιμο, με το οποίο θα εφοδιάζονταν αποστολές οι οποίες θα ξεκινούσαν από τη Σελήνη με προορισμό τον Άρη.
Στο πλαίσιο του προγράμματος Άρτεμις, το οποίο βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στη NASA και στόχο έχει να μεταφέρει αστροναύτες και πάλι στην επιφάνεια της Σελήνης, μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, αυτές οι δυνατότητες επικοινωνίας είναι υπερπολύτιμες.
Επί του παρόντος, οι αστροναύτες επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ασυρμάτου, όμως η NASA θέλει ένα σεληνιακό σύστημα επικοινωνιών ικανό να υποστηρίζει βίντεο και επιστημονικά δεδομένα υψηλής ανάλυσης, όπως εξήγησε ο Ένγκελαντ, ιδίως καθώς σταδιακά οι αποστολές του προγράμματος Άρτεμις θα ενσωματώνουν συνθετότερες παραμέτρους.
"Σε βάθος χρόνου, η προσπάθεια αυτή θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός δικτύου σεληνιακών τηλεπικοινωνιών, το οποίο θα προσέφερε στους εξερευνητές μας τη δυνατότητα να αποστέλλουν επιστημονικά δεδομένα στη Γη, να συσκέπτονται με το κέντρο ελέγχου αλλά και να μιλούν με τους δικούς τους, σαν να περπατούσαν εδώ παρακάτω με τα κινητά τους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ένγκελαντ.
Το δίκτυο αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ενός εξωγήινου διαδικτύου, παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στον πλανήτη μας. Προσωπικές συσκευές θα μπορούσαν να συνδέονται με τέτοια δίκτυα, επιτρέποντας στους διαστημικούς αποίκους να χρησιμοποιούν κινητά τα οποία θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές και υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες σε όσους βρίσκονται στη Γη.
Η NASA επέλεξε τα Εργαστήρια Bell στο πλαίσιο των συνεργασιών που συνάπτει με ιδιωτικές εταιρίες για την ανάπτυξη τεχνολογιών για μελλοντικές αποστολές, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να διαδραματίσουν καθοριστικούς ρόλους στη μελλοντική διαστημική οικονομία.
Τα Εργαστήρια Bell χρηματοδοτήθηκαν με 14,1 εκατομμύρια το 2020 και τον Ιανουάριο η Nokia επελέγη από την αμερικανική Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας (DARPA) προκειμένου να ξεκινήσει τη δημιουργία υποδομών για ένα σύστημα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.
"Μια μελλοντική σεληνιακή οικονομία θα εξαρτάται σε καίριο βαθμό από τις τεχνολογίες επικοινωνίας προκειμένου να συλλέγει και να αναλύει δεδομένα, να μοιράζεται πληροφορίες και να συντηρεί και να ελέγχει διαδικασίες", δήλωσε στο CNN ο Τιερί Κλάιν, στέλεχος των Εργαστηρίων Bell. "Σε αυτό περιλαμβάνεται η υποστήριξη μιας ημιμόνιμης ή και μόνιμης ανθρώπινης παρουσίας στη Σελήνη, καθώς και αυτοματοποιημένων ρομποτικών λειτουργιών μεταφοράς, εξόρυξης πόρων, επεξεργασίας ορυκτών και συλλογής επιστημονικών δεδομένων".
Ενδεχόμενα εμπορικά οφέλη μπορούν να προκύψουν και για επιχειρηματικές δραστηριότητες στο δικό μας πλανήτη.
Εφόσον ένα δίκτυο είναι σε θέση να αντέξει το ταξίδι που θα το οδηγήσει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, και στη συνέχεια να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει αυτόνομα στο κενό του διαστήματος, αντιμέτωπο με τις απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και την κοσμική ακτινοβολία, θα είναι σε θέση να αντέξει και στις σκληρότερες συνθήκες πάνω στη Γη, όπως στους πάγους των πόλων, σε ερήμους ή σε υπεράκτιες πλατφόρμες.
"Ειδικά σε περιπτώσεις όπου πρέπει να δημιουργηθούν υποδομές σε απομακρυσμένα μέρη, σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, στην αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, στην ανάκαμψη μετά από μια φυσική καταστροφή ή για αμυντικούς σκοπούς, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να υπάρχει ένας συμπαγής δικτυακός εξοπλισμός χαμηλού αποτυπώματος ο οποίος μπορεί να μεταφερθεί και να ενεργοποιηθεί εύκολα οπουδήποτε", ανέφερε ο Κλάιν.
- 4
ΣΧΟΛΙΑ (12)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση