Με τη δημιουργία του μικρού αυτού τηλεσκοπίου, το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερη ευαισθησία στις μεταβολές του φωτός και του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος (άρα και στην υπέρυθρη, την ορατή αλλά και την υπεριώδης ακτινοβολία), η NASA θα είναι σε θέση να εξερευνήσει το Διάστημα ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα.
Προφανώς, οι εικόνες που θα στέλνει το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο δεν θα είναι υψηλής ανάλυσης, όπως οι φωτογραφίες που λαμβάνουμε από το Hubble ή από τα γιγαντιαία επίγεια τηλεσκόπια, ωστόσο η ομάδα επισημαίνει πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο διερευνητικό εργαλείο, η εύκολη και πρακτική φύση του οποίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγαλύτερες αποστολές, στο οποίο μάλιστα θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά ο νέος καθρέφτης από νανοσωλήνες άνθρακα, σχεδιασμένος από την ίδια ομάδα. Οι νανοσωλήνες άνθρακα είναι ομόκεντροι κύλινδροι γραφίτη, κλειστοί σε κάθε άκρο με πενταμελείς δακτυλίους και ανακαλύφθηκαν το 1991 από τον Sumio Iijima.
Οι περισσότεροι καθρέφτες τηλεσκοπίων κατασκευάζονται από αλουμίνιο ή γυαλί, όμως ο συγκεκριμένος δημιουργήθηκε συνδυάζοντας νανοσωλήνες άνθρακα με μία εποξική ρητίνη, δημιουργώντας έτσι μία εξαιρετικά ανθεκτική υλοποίηση, η οποία παράλληλα είναι και ένας εξαιρετικός αγωγός της θερμότητας.
Επίσης, δεν απαιτείται στίλβωση, η οποία είναι μια χρονοβόρα διαδικασία, οπότε το κόστος θα μειωθεί ακόμη περισσότερο. Και ενώ η διαδικασία κατασκευής του φαντάζει απλοϊκή, οι επιστήμονες της NASA θα χρειαστούν αρκετό καιρό, προτού μπορέσουν να διαθέσουν ένα αξιοποιήσιμο τελικό προϊόν, καθώς οι καθρέφτες από νανοσωλήνες άνθρακα είναι μια νέα τεχνολογία και θα πρέπει να δοκιμαστεί διεξοδικά - προτού ξεκινήσουν το ταξίδι τους για το Διάστημα.
Site: Engadget
ΣΧΟΛΙΑ (15)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση