Παράξενοι ήχοι, που θυμίζουν σόναρ υποβρυχίου, εντοπίστηκαν στο διαστημικό σκάφος Starliner της, το οποίο βρίσκεται προσδεδεμένο στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) εδώ και σχεδόν τρεις μήνες.

Ο αστροναύτης της NASA, Butch Wilmore, ήταν ο πρώτος που παρατήρησε το ασυνήθιστο φαινόμενο το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον Wilmore, οι ήχοι προέρχονταν από ένα ηχείο στο εσωτερικό του Starliner. Ο αστροναύτης επικοινώνησε αμέσως με το Κέντρο Ελέγχου Αποστολής στο Διαστημικό Κέντρο Johnson στο Χιούστον, ζητώντας διευκρινίσεις για την προέλευση των ήχων.

Το περιστατικό καταγράφηκε από τον μετεωρολόγο Rob Dale από το Μίσιγκαν, ο οποίος μοιράστηκε την ηχογράφηση της συνομιλίας μεταξύ του Wilmore και του Κέντρου Ελέγχου Αποστολής. Στην ηχογράφηση, ακούγεται καθαρά ο χαρακτηριστικός ήχος που περιέγραψε ο αστροναύτης ως "παλμικό θόρυβο, σχεδόν σαν σήμα σόναρ".

Η ακριβής αιτία των ήχων παραμένει άγνωστη, αλλά οι ειδικοί υποθέτουν ότι πιθανώς να οφείλεται σε κάποιο τεχνικό ζήτημα. Το Starliner χρησιμοποιεί ένα σύστημα ραδιοσυχνοτήτων για επικοινωνία με τον ISS κατά τη διάρκεια της πτήσης, ενώ μετά την πρόσδεση, η επικοινωνία γίνεται μέσω ενός καλωδιακού συστήματος.

Τέτοια περιστατικά δεν είναι ασυνήθιστα στο διάστημα. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της πρώτης επανδρωμένης διαστημικής πτήσης της Κίνας το 2003, ο αστροναύτης Yang Liwei ανέφερε ότι άκουσε ήχους που έμοιαζαν με χτύπημα σιδερένιου κουβά με ξύλινο σφυρί. Αργότερα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο θόρυβος οφειλόταν σε μικρές παραμορφώσεις του διαστημοπλοίου λόγω διαφοράς πίεσης μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών τοιχωμάτων του.

Παρόλο που ο Wilmore δεν έδειξε ανησυχία για τους παράξενους ήχους, το περιστατικό προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Boeing και η NASA με την πρώτη επανδρωμένη πτήση του Starliner. Μεταξύ άλλων προβλημάτων, έχουν παρατηρηθεί σημαντικές διαρροές ηλίου κατά τη διάρκεια της πτήσης και αστοχίες στους προωθητήρες.

Λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με την ικανότητα πτήσης του Starliner, η NASA ανακοίνωσε πριν από μία εβδομάδα ότι το διαστημόπλοιο θα επιστρέψει στη Γη χωρίς το αρχικό του πλήρωμα, τους Wilmore και Suni Williams. Το Starliner αναμένεται να πραγματοποιήσει αυτόνομη επιστροφή στη Γη την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου.

Οι αστροναύτες Wilmore και Williams θα επιστρέψουν στη Γη τον επόμενο Φεβρουάριο, πετώντας με ένα διαστημόπλοιο Crew Dragon της SpaceX. Η εκτόξευση του Crew Dragon με τους δύο αστροναύτες έχει προγραμματιστεί για αργότερα αυτό το μήνα.

Το περιστατικό με τους παράξενους ήχους στο Starliner υπογραμμίζει τις προκλήσεις και τα απρόοπτα που μπορεί να προκύψουν στις διαστημικές αποστολές. Παρά την εξελιγμένη τεχνολογία και τους αυστηρούς ελέγχους, το διαστημικό περιβάλλον εξακολουθεί να κρύβει εκπλήξεις για τους αστροναύτες και τους επιστήμονες.

Η αυτόνομη επιστροφή του Starliner στη Γη, που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την απόδοση του διαστημοπλοίου και πιθανώς να ρίξει φως στην προέλευση των μυστηριωδών ήχων.

  • Thanks 1
  • Confused 2