Σχέδια για τον τερματισμό της χρηματοδότησης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (International Space Station, ISS) στο τέλος του 2024, και την παραχώρησή του στον ιδιωτικό τομέα, περιλαμβάνονται σε εσωτερικό έγγραφο της NASA, το οποίο αποκάλυψε η Washington Post.

Σε αυτό περιγράφεται το πλάνο ιδιωτικοποίησης του ISS, ως μέρος των προτάσεων της υπηρεσίας προς την κυβέρνηση Trump για τον προϋπολογισμό της.

Τα σχέδια αυτά πιστώνονται στη νέα αμερικανική πολιτική ηγεσία, καθώς είναι εκείνη που διόρισε τον νέο επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας. Για την υλοποίησή τους, απαιτείται χρηματοδότηση (ξεκινώντας με 150 εκατομμύρια δολάρια το έτος 2019) προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εμπορική χρήση των δυνατοτήτων του διαστημικού σταθμού.

Η κίνηση αυτή θα αντιμετωπίσει σημαντικές αντιδράσεις. Ο ISS δημιουργήθηκε με τη συνεργασία πολλών κρατών και είναι ερώτημα πώς οι ΗΠΑ θα ιδιωτικοποιήσουν ένα μέρος του σταθμού χωρίς τη συμφωνία των άλλων χωρών. Από την άλλη πλευρά, ενώ ο Λευκός Οίκος και ο νέος επικεφαλής της NASA ξεκάθαρα υποστηρίζουν την ιδιωτικοποίηση, η απόφαση αυτή μπορεί να θεωρηθεί απειλή για την επιστημονική και οικονομική επιρροή των ΗΠΑ.

Παράλληλα, ειδικοί σημειώνουν ότι δεν θα είναι εύκολο να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς ο ISS π.χ. διαδραματίζει ένα μικρό ρόλο στο διαπλανητικό πρόγραμμα SpaceX και οι εταιρείες δεν ενθουσιάζονται με την ιδέα να μετατρέψουν το σταθμό σε πανάκριβο διαστημικό ξενοδοχείο. Τελικά, θα πρέπει να εξακριβωθεί ποια επιχειρηματικά συμφέροντα θα εμπλακούν και με ποιον τρόπο.

Εngadget