Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, η SpaceX θα αναλάβει να εκτοξεύσει και να θέσει σε τροχιά τέσσερις Ευρωπαϊκούς δορυφόρους χρησιμοποιώντας πυραύλους Falcon 9. Είναι η πρώτη φορά που η εταιρεία του Elon Musk εκτοξεύει δορυφόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιέχουν διαβαθμισμένο εξοπλισμό. Ο ESA σχεδίαζε να εκτοξεύσει τους δορυφόρους για το σύστημα Galileo χρησιμοποιώντας τον Ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 6 ωστόσο εξαιτίας διάφορων καθυστερήσεων με ορισμένες σημαντικές δοκιμές ασφαλείας πήγαν πίσω το χρονοδιάγραμμα και έτσι η πρώτη του εκτόξευση δεν αναμένεται πριν από το 2024. Η συμφωνία με την εταιρεία SpaceX υπόκειται ακόμα σε ελέγχους και δεν έχει λάβει τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη όπως δήλωσε πρόσφατα ο Διευθυντής του τομέα πλοήγησης του ESA, Javier Benedicto.
Αν όλα πάνε καλά, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η SpaceX πρόκειται να εκτοξεύσει τους δορυφόρους από το έδαφος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Είναι η πρώτη φορά που εξοπλισμός του Galileo θα μεταφερθεί σε τροχιά χρησιμοποιώντας μία εξέδρα που βρίσκεται εκτός του Ευρωπαϊκού εδάφους (με εξαίρεση τις πρώτες δοκιμαστικές εκδόσεις που εκτοξεύτηκαν από το έδαφος του Καζακστάν). Όλοι οι άλλοι δορυφόροι του συστήματος Galileo εκτοξεύθηκαν από το Διαστημικό Κέντρο της Γουιάνας στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, σε πρώτη φάση με πυραύλους Soyuz και αργότερα με πυραύλους του συστήματος Ariane 5.
Η είδηση της συμφωνίας δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς το καλοκαίρι είχε γίνει γνωστό ότι η Ευρώπη επεδίωκε να συνάψει συμφωνία με την SpaceX και την United Launch Alliance για την «κατ’ εξαίρεση εκτόξευση δορυφόρων Galileo». Η εναλλακτική λύση της χρήσης ρωσικής κατασκευής πυραύλων Soyuz είναι βεβαίως εκτός συζήτησης εξαιτίας των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης κατά της Ρωσίας με την εισβολή της στην Ουκρανία. Όσον αφορά το σύστημα Ariane 6, αρχικά είχε προγραμματιστεί να εκτοξευθεί το 2023, αλλά διάφορες επανειλημμένες καθυστερήσεις ώθησαν την πρώτη εκτόξευση για το 2024. Πρόσφατα, κάποια σφάλματα -με τη φόρτωση καυσίμου κ.ά- οδήγησαν στην αναστολή της σύντομης δοκιμής θερμού πυρός του κινητήρα Vulcain 2.1 (διαρκεί περίπου 4 δευτερόλεπτα) ενώ η δοκιμαστική πυροδότηση μεγάλης διάρκειας (περίπου 470 δευτερολέπτων) του ανώτερου σταδίου αναβλήθηκε για τα τέλη Νοέμβρη από τις αρχές Οκτωβρίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί. Ο πύραυλος Ariane 5 δεν αποτελεί πλέον επιλογή, καθώς αποσύρθηκε μετά την τελευταία του εκτόξευση τον Ιούλιο.
Η SpaceX εκτόξευσε το ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο Euclid τον Ιούλιο και πρόκειται να εκτοξεύσει άλλα δύο διαστημόπλοια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εγγύς μέλλον με τον ESA να σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τέσσερις εκτοξεύσεις με δορυφόρους του συστήματος Galileo αξιοποιώντας τον πύραυλο Falcon 9. Η σχέση του Elon Musk πάντως με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι και η καλύτερη τελευταία. Πρόσφατα, ένας κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον προειδοποίησε για τη διάδοση περιεχομένου παραπληροφόρησης στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X εν μέσω της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς.
Το σύστημα Galileo είναι καθοριστικής σημασίας για την Ευρώπη καθώς την καθιστά ανεξάρτητη από το αμερικανικό Παγκόσμιο Σύστημα Εντοπισμού Θέσης (GPS) και τα δορυφορικά συστήματα της Ρωσίας και της Κίνας. Χρησιμοποιείται επίσης από τις στρατιωτικές υπηρεσίες και τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετάδοση κρυπτογραφημένων μηνυμάτων. Η υπηρεσία τέθηκε σε λειτουργία το 2016 ωστόσο απαιτούνται πρόσθετοι δορυφόροι για την διατήρηση και την ενίσχυση του υφιστάμενου δικτύου. «Είναι θέμα ανθεκτικότητας» δήλωσε ο Διευθυντής του τομέα πλοήγησης του ESA, Javier Benedicto. «Έχουμε 10 δορυφόρους που είναι έτοιμοι να εκτοξευθούν και αυτοί οι δορυφόροι πρέπει να βρίσκονται στο διάστημα, όχι στο έδαφος» συμπλήρωσε.
- 3
ΣΧΟΛΙΑ (12)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση