Το διαστημικό σκάφος BepiColombo, μια κοινή αποστολή της ESA και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA), πραγματοποίησε την Τετάρτη την τελευταία του πτήση κοντά στον Ερμή, πλησιάζοντας σε απόσταση μόλις 295 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του πλανήτη.
Το BepiColombo, που αποτελείται από δύο συνδεδεμένα διαστημόπλοια, χρησιμοποίησε τη βαρυτική έλξη του Ερμή για να προσαρμόσει την τροχιά του, προετοιμάζοντας την τελική είσοδό του σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη το 2026. Η αποστολή, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018, είναι μόλις η τρίτη που επισκέπτεται τον Ερμή.
Κατά τη διάρκεια της πτήσης, όπως αναφέρει η ESA, το διαστημόπλοιο κατέγραψε εντυπωσιακές εικόνες της κρατηρωμένης επιφάνειας του πλανήτη, ξεκινώντας από τη σκοτεινή πλευρά κοντά στο βόρειο πόλο και συνεχίζοντας προς τις ηλιόλουστες βόρειες περιοχές. Οι κάμερες παρακολούθησης (M-CAM 1) κατέγραψαν για πρώτη φορά από κοντά το όριο που χωρίζει την ημέρα από τη νύχτα στον Ερμή.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι κρατήρες Prokofiev, Kandinsky, Tolkien και Gordimer, των οποίων οι σκιές ενδέχεται να κρύβουν παγωμένο νερό. Η διερεύνηση της ύπαρξης νερού στις σκιασμένες περιοχές του Ερμή, παρά την εγγύτητά του στον Ήλιο, αποτελεί βασικό στόχο της αποστολής.
Η λεκάνη Caloris, ο μεγαλύτερος κρατήρας πρόσκρουσης του Ερμή με διάμετρο άνω των 1.500 χιλιομέτρων, είναι ορατή στις εικόνες που κατέγραψε το σκάφος. Οι επιστήμονες παρατηρούν ότι τα νεότερα χαρακτηριστικά του πλανήτη εμφανίζονται φωτεινότερα στην επιφάνεια, αν και η ακριβής σύσταση του Ερμή παραμένει άγνωστη.
Όπως επισημαίνει η ESA, η φωτεινή περιοχή Nathair Facula αποτελεί το αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ηφαιστειακής έκρηξης στον Ερμή, με ένα ηφαιστειακό άνοιγμα διαμέτρου περίπου 40 χιλιομέτρων που έχει φιλοξενήσει τουλάχιστον τρεις μεγάλες εκρήξεις.
Ο Δρ. Geraint Jones, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος BepiColombo στην ESA, δήλωσε ότι παρόλο που η κύρια φάση της αποστολής θα ξεκινήσει σε δύο χρόνια, οι έξι πτήσεις κοντά στον Ερμή έχουν ήδη προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τον ελάχιστα εξερευνημένο πλανήτη.
- 4
ΣΧΟΛΙΑ (3)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση