Εδώ και μερικές μέρες που έγινε γνωστή η είδηση πως το Facebook χειραγωγούσε μερικές ενημερώσεις χρηστών προκειμένου να εξάγει συμπεράσματα σχετικά με τα συναισθήματα τους, πολλά ερωτήματα προέκυψαν.

Σε πρώτη φάση, γιατί η εταιρεία ένιωσε την ανάγκη να πειραματιστεί; Πόσο αξιοπρόσεκτο ήταν το γεγονός αυτό; Tελικά άξιζε αυτή η προσπάθεια;

 

Ο Adam Kramer, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, εξηγεί πως το Facebook ανησυχούσε πως οι χρήστες του θα σταματούσαν να το επισκέπτονταν αν έβλεπαν πολλές συναισθηματικές ενημερώσεις στο News Feed. Οι πολλές αρνητικές αναρτήσεις θα απωθούσαν μερικούς χρήστες ενώ οι πολλές θετικές θα έκαναν κάποιους να νιώσουν ξεκομμένοι. Αυτό τελικώς δε συνέβη και ο Kramer τονίζει πως η εταιρεία δεν είχε σκοπό να ενοχλήσει κανέναν.

 

Όπως επεσήμανε, το Facebook δε θα επαναλάβει τέτοια ενέργεια σύντομα, με τα αποτελέσματα της δοκιμής του 2012 να μην δικαιολογούν ενδεχομένως "την ανησυχία" που ακολούθησε δύο χρόνια μετά. Έκτοτε το Facebook έχει επαναπροσδιορίσει τις "εσωτερικές πρακτικές αξιολόγησης" του και έχει λάβει σοβαρά υπόψη του τη σημερινή αντίδραση του κοινού. Ο Kramer δεν ξεκαθάρισε αν η εταιρεία θα συνεχίσει τέτοιου είδους πειράματα αλλά σίγουρα αν προβεί σε παρόμοια ενέργεια, θα το κάνει με πιο προσεχτικό τρόπο. Αν κάτι έπαιξε ρόλο, είναι οι αλλοιωμένες ενημερώσεις που είχαν κάποια επίδραση στους χρήστες.

 

Το Facebook κλήθηκε να ανταποκριθεί στα επιστημονικά δεοντολογικά πρότυπα όταν διενεργεί τέτοιου είδους έρευνες, με τους επικριτές να επιμένουν πως θα έπρεπε τουλάχιστον να ειδοποιηθούν οι χρήστες πως αποτελούσαν μέρος ενός πειράματος και να τους προσέφερε τη δυνατότητα να επιλέξουν αν επιθυμούν να γίνουν πειραματόζωα. Από τη πλευρά του το Facebook υπέθεσε πως είχε την απαιτούμενη άδεια καθώς αυτή δόθηκε όταν συμφώνησαν οι χρήστες στους όρους χρήσης της υπηρεσίας, αλλά η συγκεκριμένη ενέργεια αφορούσε μια έρευνα και όχι τη βελτίωση της ίδιας της ιστοσελίδας

 

Μπορεί το project να δημιούργησε λίγα, αν όχι ελάχιστα προβλήματα, υπάρχει η πεποίθηση πως αυτή η έλλειψη σαφήνειας όσο αφορά στη συναίνεση θα μπορούσε να προκαλέσει κανονικά ψυχολογικά προβλήματα σε χρήστες αν οι έρευνες συνεχιστούν με πιο επιθετικό τρόπο.

 

Link.png Site: Engadget