Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
Δεν φταίει το τσαπατσούλικο τύλιγμα -πρόκειται για συνωμοσία των νόμων της φυσικής
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  16:57
0442E04DD55C71B3D2CB659D104F901C.jpg
Τα ακουστικά του iPhone έχουν προδιάθεση για μπέρδεμα Credit: (Flickr > Robert S. Donovan)

Το πρόβλημα είναι γνώριμο: τυλίγετε προσεκτικά το καλώδιο των ακουστικών, όταν όμως το βγάλετε από την τσάντα έχει δεθεί μόνο του σε έναν γόρδιο δεσμό. Τελικά όμως δεν φταίει το τσαπατσούλικο τύλιγμα -πρόκειται για συνωμοσία των νόμων της φυσικής.

Σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS» με τίτλο «Αυθόρμητος σχηματισμός κόμπων σε ένα διεγερμένο καλώδιο», το μπέρδεμα του καλωδίου είναι σχεδόν αναπόφευκτο σε πολλές περιπτώσεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο τοποθέτησαν τυλιγμένα καλώδια σε ένα κουτί το οποίο περιέστρεψαν για να προσομοιώσουν το ταρακούνημα στο οποίο υποβάλλονται τα ακουστικά σε μια τσέπη ή έναν σάκο πλάτης.

Έπειτα από 3.145 δοκιμές κατέληξαν σε μια εξίσωση που δείχνει ότι η πιθανότητα σχηματισμού κόμπων εξαρτάται από το μήκος του καλωδίου και το βαθμό ανακίνησης.

F2.large.jpg

Dorian M. Raymer et al. / PNAS

Η γραφική παράσταση της φόρμουλας -η πιθανότητα μπερδέματος σε σχέση με το μήκος του καλωδίου- δείχνει ότι ένα καλώδιο με μήκος μέχρι 46 εκατοστά δεν μπερδεύεται σχεδόν ποτέ όταν τοποθετηθεί τυλιγμένο σε ένα σφραγισμένο κουτί.

Η πιθανότητα σχηματισμού κόμπων αυξάνεται δραματικά σε μήκη από 46 έως 150 εκατοστά. Για μεγαλύτερα μήκη, το ρίσκο φτάνει σε πλατό στο ποσοστό του 50%. Η περαιτέρω αύξηση του μήκους περιέργως δεν ανεβάζει την πιθανότητα καθώς ένα πολύ μακρύ καλώδιο ακουμπά καλύτερα στα τοιχώματα του περιστρεφόμενου κουτιού και αυτό εμποδίζει το σχηματισμό κόμπων.

Τα ακουστικά του iPhone έχουν καλώδιο μήκους 139 εκατοστών, επομένως ο θεωρητικός κίνδυνος μπερδέματος πλησιάζει το 50%.

Στην πραγματικότητα, η πιθανότητα είναι ακόμα μεγαλύτερη καθώς το καλώδιο των ακουστικών έχουν μια διακλάδωση σε σχήμα Y, η οποία πιθανότατα ευνοεί τους κόμπους. Η μελέτη όμως δεν εξετάζει καλώδια με διακλαδώσεις.

F6.large.jpg

Dorian M. Raymer et al. / PNAS

Πώς όμως σχηματίζονται αυθόρμητα οι κόμποι: Οι συντάκτες της μελέτης παρουσιάζουν γράφημα που δείχνει ότι για να αρχίσει το μπέρδεμα το μόνο που χρειάζεται είναι να περάσει δύο φορές η μία άκρη του τυλιγμένου καλωδίου πάνω από ένα άλλο σημείο του καλωδίου.

Ίσως η Apple να λάβει τώρα υπόψη τα ευρήματα στα μελλοντικά μοντέλα ακουστικών. Το 2011, εξάλλου, η εταιρεία υπέβαλε αίτηση ευρεσιτεχνίας για πιο χοντρά, λιγότερο εύκαμπτα καλώδια που εμποδίζουν το μπέρδεμα των ακουστικών.

 

http://www.tovima.gr/science/technology-planet/article/?aid=607136

Δημοσ.

Αδιαφορο αρθρο, αδιαφορη-"καμμενη" ερευνα.

Με διολου αδιαφορη στοχευμενη διαφημιση: η apple νοιαζεται για ολα.

  • Like 11
Δημοσ.

Έπειτα από 3.145 δοκιμές κατέληξαν σε μια εξίσωση που δείχνει ότι η πιθανότητα σχηματισμού κόμπων εξαρτάται από το μήκος του καλωδίου και το βαθμό ανακίνησης.

2338368-tumblr_m0h59l1ORm1r0q2j0o2_500.p

  • Like 7
Δημοσ.

Εγώ πάντα είχα την εντύπωση πως αν αποβραδίς τυλίξω ένα οποιοδήποτε καλώδιο και πάω να το ελέγξω την επόμενη μέρα το πρωί, θα διαπιστώσω πως μπερδεύτηκε από μόνο του. Πρόκειται για θεμελιώδη νόμο του σύμπαντος και αποτελεί τη φυσική εξέλιξη όλων των καλωδίων.

 

Αλήθεια λέω, έχει γίνει πάμπολλες φορές! Έχω χάσει πλέον κάθε ελπίδα για συμμάζεμα.

Δημοσ.

αλλο τιποτα θα κατωχειρωσει?

Τον τρόπο μπερδέματος τον ακουστικών. Όσες εταιρίες έχουν ακουστικά που μπερδεύονται με τον ίδιο τρόπο θα τους πάει δικαστικά... :P

  • Like 1
Δημοσ.

Έχω βρει τη λύση. Διπλώνεις κυκλικά τα ακουστικά και την τέλος εισάγεις την άκρη-τελείωμα του καλωδίου εντός του κύκλου. Problem solved! Με αυτό τον υπέρ-απλό τρόπο εμποδίζεις την όποια κίνηση των καλωδίων από άκρη σε άκρη, ergo δεν μπλέκονται :)

Δημοσ.

Για αυτο δεν ασχολεισαι με καλωδια και λοιπα τριτοκοσμικα παιρνεις ενα bluetooth  ακουστικο  εχουν βγει πολλα μικρα και ποιοτικα και τελειωνει το θεμα ,καλωδια και αηδιες ...

  • Like 1
Δημοσ.

Τόσο μεγάλα που θα είναι τα κινητά σε λίγο, απόσταση κινητού που θα εξέχει από την τσέπη - αυτιών θα είναι κάτω των 46cm οπότε problem solved.  :devil: 

Πάντως μπορώ να πω ότι το ξεμπέρδεμα ακουστικών είναι από τα πιο εκνευριστικά, χωρίς να ξέρουμε το γιατί μπερδεύονταν. Τώρα χάρις αυτής της έρευνας ξέρουμε το γιατί.

Δημοσ.

Εγώ ήθελα να' ξερα, ποιός φουκαράς ξετύλιξε τα καλώδια 3.145 φορές ^_^

Να σου πω...Υποψήφιοι Διδάκτορες (λάντζα)  του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια... :-D

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...