Στην έρευνα πήραν μέρος επιβάτες των μέσων μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα, από την πλειονότητα των οποίων καταγράφηκαν θετικές εντυπώσεις για το σύνολο των μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζονται από την τηλεματική, δηλαδή τις ηλεκτρονικές πινακίδες στις στάσεις, την εφαρμογή OASAtelematics για smartphone και tablet, αλλά και τις οθόνες εντός των οχημάτων, οι οποίες δείχνουν τον εκτιμώμενο υπολειπόμενο χρόνο μέχρι την επόμενη στάση.
Έτσι, το 98% των χρηστών των μέσων μεταφοράς δήλωσαν ότι η τηλεματική βοηθά τη συγκοινωνία με τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ να γίνει πιο ελκυστική, το 95,8% ότι βελτιώθηκε η ποιότητα των μετακινήσεών τους και το 93,2% των επιβατών δηλώνει ικανοποιημένο από την πληροφόρηση που λαμβάνει για την κίνηση και άφιξη των οχημάτων, μέσω των πινακίδων στις στάσεις.
Την ίδια στιγμή, περισσότεροι από 6 στους 10 επιβάτες δήλωσαν ότι η τηλεματική έχει μειώσει τον χρόνο παραμονής τους στις στάσεις (63,5%), ενώ το 65,5% νιώθει περισσότερο σίγουρο για τις ώρες άφιξης των οχημάτων. Σημαντικό όφελος αποτελεί όμως και η τόνωση του αισθήματος ασφάλειας, ιδιαίτερα στις γυναίκες, όπου το 20% δήλωσε ότι με την τηλεματική νιώθει πιο ασφαλής τα βράδια , δεδομένου ότι μεταβαίνουν στη στάση την ώρα διέλευσης του μέσου.
Σύμφωνα με όσους συμμετείχαν στην έρευνα, η τηλεματική αποτελεί και ένα σημαντικό στοιχείο για την αύξηση της χρήσης των μέσων μεταφοράς από τους κατοίκους της πόλης, από την στιγμή που το 83,5% των επιβατών δήλωσε ότι θα επηρεάσει θετικά ανθρώπους που δεν κάνουν χρήση των μέσων.
Υψηλό ποσοστό χρήσης της εφαρμογής
Αναφορικά με τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητά και tablet, το 50,3% των επιβατών έχουν εγκαταστήσει την εφαρμογή σε συσκευή του, το 94,4% από αυτούς την χρησιμοποιούν σε τακτική ή καθημερινή βάση, δηλώνοντας την ευκολία χρήσης της (91%) και την αξιοπιστία της (85,9%).
Χρηστικές οι οθόνες εντός των οχημάτων
Η έρευνα έδειξε παράλληλα ευρεία αποδοχή και για τη χρήση της τηλεματικής μέσα στα οχήματα. Έτσι, το 78,4% των επιβατών των λεωφορείων κάνουν χρήση των οθονών, που βρίσκονται μέσα στα οχήματα, για τον προγραμματισμό της αποβίβασής τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα τρόλεϊ ανέρχεται σε 80,5%.
Αντίστοιχα, το 75,3% των επιβατών θεωρούν θετική την φωνητική αναγγελία των στάσεων μέσα στα οχήματα.
Ένας χρόνος πλήρους λειτουργίας
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας σε λεωφορεία και τρόλεϊ. Στο σύστημα έχουν ενταχθεί όλες οι λεωφορειακές γραμμές, οι οποίες απεικονίζονται στις 1.000 «έξυπνες στάσεις».
Η εγκατάσταση τηλεματικού εξοπλισμού έχει γίνει σε όλα τα οχήματα που κυκλοφορούν στο δίκτυο, ενώ εκτός από το OASAtelematics, οι επιβάτες μπορούν να ενημερωθούν και μέσω υπολογιστή για τα δρομολόγια και τις ώρες άφιξης των οχημάτων σε οποιαδήποτε στάση.
Site: ΟΑΣΑ
ΣΧΟΛΙΑ (46)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση